Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Навіть здорові продукти влітку можуть стати небезпечними для життя

Одна з найпоширеніших проблем влітку - харчові отруєння. Через порушення умов зберігання і приготування продукти швидко псуються і стають причиною кишкових розладів, попереджають фахівці Into-Sana.

Харчові отруєння мікробного походження складають переважну більшість всіх отруєнь. Відбуваються вони при вживанні в їжу продуктів, що містять велику кількість мікробних токсинів або самих мікробів.

«Справа в тому, що влітку, при високій температурі повітря, розмноження бактерій у продуктах відбувається за короткий проміжок часу, - пояснює лікар клініки Into-Sana гастроентеролог вищої категорії Людмила Вікторівна Путренко, - а у великій кількості продукти життєдіяльності мікробів (токсини) здатні викликати отруєння».

Зазвичай харчове отруєння мікробного походження починається гостро, через кілька годин після вживання зіпсованої їжі. Спочатку з'являється нудота, блювота, переймоподібний біль в животі, пізніше - рідкий стул (пронос).

Більшість людей думає, що якщо вчасно випити активоване вугілля, то проблеми з кишківником відступлять. Це помилка. Насправді блювота і пронос - це ознаки серйозних проблем зі здоров'ям.

Харчові отруєння небезпечні, насамперед, розвитком зневоднення. Бактерії та їх токсини, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, викликають розвиток запального процесу в шлунку і кишківнику.

«Під впливом мікробних токсинів, запалена кишкова стінка втрачає здатність всмоктувати рідину. Випита вода і травні соки, виділилися в просвіт кишківника та не можуть потрапити в організм, калові маси стають рідкими (пронос), можуть з'явитися ознаки зневоднення, - розповідає Людмила Вікторівна Путренко, - Зазвичай в цьому випадку зростає загальна слабкість. Також може підвищитися температура, з'явитися озноб і посилене серцебиття, знизитися артеріальний тиск. При наростанні зневоднення може розвинутися інфекційно-токсичний шок».

Деякі мікробні токсини також можуть вражати серцево-судинну і центральну нервову систему.

«При появі блювоти і проносу внаслідок вживання зіпсованих продуктів, насамперед необхідно промити шлунок слабким розчином соди або звичайною водою, - зазначає Людмила Вікторівна Путренко. - Потім треба спробувати напоїти пацієнта. Найкраще для цього підійде розчин регідрону або йому подібний. Якщо їх немає під рукою, підійде мінеральна вода без газу або рисовий відвар. Пити слід маленькими порціями, інакше блювота може пчатися знову. Також можна прийняти будь-який сорбент. Якщо зневоднення наростає, а напоїти пацієнта через блювання не вдається, то без спеціалізованої допомоги не обійтися».

Щоб уберегти себе від неприємностей, треба дотримуватися правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після відвідування туалету і перед прийомом їжі. У магазинах необхідно перевіряти термін придатності продуктів і вибирати тільки найсвіжіші. Не варто купувати їжу, особливо м'ясо і сир, на стихійних ринках. Фрукти і овочі на ринку краще не куштувати, а вдома їх перед вживанням ретельно вимити.

Пам'ятайте, що в спеку всі продукти швидко псуються. Тому краще не готувати занадто багато, а їжу, що залишилася, зберігати в холодильнику не більше доби. І бажано обмежити вживання тортів і тістечок з кремом - вони теж можуть стати причиною отруєння.

Відгуки про лікарів