Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Морські вовки не здаються!

Ми боролися 4 місяці, щодня. Пройшли разом з цією сім'єю дуже довгий шлях, і ніхто не міг передбачити результат. Але Геннадій Вацлавович довів усім, що морські вовки просто так не здаються. І тому ми хочемо розповісти цю історію. У ній багато моралей: завзяття і сила духу, підтримка близьких, любов до життя. Три кити відновлення людини від серйозних ударів. Повернення до життя. Усе відділення інтенсивної терапії запам'ятало Геннадія Вацлавовича. Сухорлявий, красивий дідусь з різким голосом і прямолінійними висловами. Ми не будемо говорити про вік і медичні призначення, яких було виконано безліч. Будемо говорити про головне — про людину ...

Вночі Геннадію Вацлавовичу стало погано. Його дружина, Євгенія Прокопівна, прокинулася від того, що чоловіка не було поруч. І знайшла його лежачим без свідомості в коридорі. Вона допомогла йому повернутися в ліжко і викликала державну швидку допомогу. Була надана допомога, але краще не стало. Рано вранці до батька приїхали діти і відразу зателефонували в INTO-SANA. За 10 хвилин швидка допомога INTO-SANA везла Геннадія Вацлавовича в Клініку. Там на нього чекала невролог Тетяна Калюжна.

Завзяття і сила духу

А далі було щось неймовірне. У відділенні кардіології Геннадій Вацлавович заявив, що він не може залишитися в лікарні, тому що йому потрібно йти голосувати. І поки йому не принесли урну для голосування, і він не виконав свій громадянський обов'язок, він зривав катетери і не дозволяв медсестрам нічого робити. Але стан пацієнта так стрімко погіршувався, що його терміново перевели у відділення інтенсивної терапії. Там блискавично виконали трахеотомію (розсічення трахеї з метою швидкого забезпечення доступу повітря).

Ось як про це згадує сам Геннадій Вацлавович:

Навіть не встиг зойкнути, як мені зробили дірку в горлі. Я навіть болю не відчув. У дірку засунули два дроти, покрутили їх усередині, і сестричка дістала все в слизу і крові. Бах, стряхнула і все. Зараз я б їм уже не дався!

Коментар В. Ю. Артеменко:

Насправді, Геннадій Вацлавович був введений у стан медикаментозного сну, в якому йому виконали трахеостому і процедуру очищення бронхів від слизу, що виділявся.

Розповідає Євгенія Прокопівна, дружина:

Один день, другий день наш тато лежить у реанімації. Ми хвилюємося, нас туди не пускають. Не можна нічого передати, їсти — не можна.

Анна, дочка:

Спочатку пустили нас із братом. Ми зайшли всього на дві хвилини. Тато лежав у комі. Я його взяла за руку, у нього сльоза потекла. Він намагався відкрити очі, щось сказати, але не вийшло. Валерій Юрійович нам сказав, що стан тата дуже важкий, і все будуть вирішувати ці три дні. Лікарі клініки роблять усе можливе, решта — резерв організму.

Євгенія Прокопівна:

Він лежав весь підключений до апаратів. І на ногах, і на руках, скрізь були дроти. З носа йшли трубки. Мене не хотіли пускати, бо боялися, що сама втрачу свідомість. Але я пообіцяла, що буду поводитися спокійно.

Підтримка близьких

Ми вийшли з реанімації за тиждень (зверніть увагу: ця родина говорить про все — МИ. Ми потрапили в лікарню, ми вийшли з реанімації, ми, ми, ми... Вони одне ціле. У будь-якій ситуації).

Ми забезпечили татові догляд, як у лікарні — поставили спеціальне ліжко, цілодобово чергувала бригада медсестер. Його ні на секунду не залишали одного. Він був паралізований нижче пояса, не говорив, не міг самостійно дихати. І постійно виривав зонд, через який ми давали йому їжу.

Медичні працівники стали членами нашої сім'ї. Загалом, з нами працювало 5 медсестер. Ми зустрічали Новий рік, Різдво, інші свята тільки разом.

Що три дні ми возили нашого тата на бронхоскопію. Батько — курець з великим стажем. Ми побоювалися застійних явищ, аж до набряку легенів. І ось так ми кутали нашого паралізованого тата, щоб взимку везти його на процедуру очищення легенів. З ним кожного разу прощалися сусіди.

Євгенія Прокопівна організувала чоловікові спеціальну кухню:

У мене на холодильнику висіла дієта. Ми годували нашого тата 5 разів на день, за годинником, за вагою. Вся їжа після блендера. І лікарі суворо попередили: головне не перегодувати.

Величезну допомогу і підтримку нам надав масажист INTO-SANA. Нам потрібно було відновлювати рухову активність. Масажист прийшов у середині листопада і сказав: «До Нового року ми будемо ходити».

І ось так, заняття за заняттям, ми перейшли з ходунків на паличку, а потім зовсім від неї відмовилися.

Любов до життя

Коли я встав після місяців паралічу, я заплакав і сказав дружині: «Мама, дивись, я пішов!»

За місяць Геннадію Вацлавовичу закрили трахеостому. Пацієнт перейшов на самостійне дихання. У цей же час взяв до рук ручку і почав заново вчитися писати.

За 2 місяці до нього повернулося мовлення. Він почав бурчати: що він хоче, що не хоче. І так домашні зрозуміли, що Геннадій Вацлавович почав одужувати.

За 4 місяці він відмовився від палиці. І весь цей час його возили на бронхоскопію.

І як тільки Геннадій Вацлавович зміцнів, почалося звичне життя. Треба в гараж, треба в супермаркет, треба в поліклініку сходити. Євгенія Прокопівна щодня вела щоденник одужання, записувала маленькі перемоги, які здійснював чоловік.

Я вів дуже активне життя до хвороби. Ніколи не сидів на місці. Міг запросто поїхати в Реал за хлібом (проживає Геннадій Вацлавович на Фонтанській дорозі). Після хвороби, звичайно, мене стали вже обмежувати в моїх міських подорожах. Але за мене заступився син: «Дайте йому свободу, він без неї все одно не зможе!»

Після відновлення Геннадій Вацлавович став згадувати кожну деталь свого життя:

Я народився у Вітебську. Дитиною мене вивезли в Сибір, в евакуацію. Батьки були лікарями військового госпіталю. Після війни ми повернулися до Вітебська, але сім'ї там вже не було. Папа почав шукати свою маму (мою бабусю) і знайшов її в Прибалтиці, у Вільнюсі. І ми поїхали до них. Досі вся рідня живе в Прибалтиці, і я щороку туди їжджу.

Коли прийшов час іти в армію, мене визнали непридатним. Але я дуже хотів служити і домігся того, щоб мене визнали придатним для армії. І був такий наполегливий у цьому питанні, що замість 2,5 років служби в будбаті мені дали 4 роки флоту. Я відслужив 4 роки, 2 дні та 9 годин. Демобілізувався в Кронштадті. Але після флоту зрозумів — я моряк. Я хочу плавати. Зібрав речі і полетів в Одесу, щоб зв'язати своє життя з морем.

У Вільнюсі я працював бригадиром слюсарів на заводі лічильних машин та непогано заробляв. Але заради моря все кинув. Моє перше судно було «Уржум». Потім вступив до Херсонської мореходки, став механіком.

Коли у мами, вагітної мною, почалися перейми, вони з батьком перепливали на човні Північну Двіну. Був сильний шторм. Човняр сказав, що бути мені моряком. Так і сталося.

А як Ви познайомилися з Євгенією Прокопівною?

Ми з нею зустрілися, коли вона ще дівчиною була. І 40 років не бачилися. У 2000 році я поховав дружину, матір своїх дітей. І в трамваї випадково зустрів її, Євгенію Прокопівну. І сказав їй: «О, привіт! Давно не бачилися». Виявляється, вона стала дружиною мого колеги, ми з ним працювали колись давно разом. Потім Женін чоловік захворів, я ще якийсь час допомагав їй доглядати за ним. І коли його не стало, ми стали жити разом. Так уже 7 років минуло.

Я задоволений тим, як склалося моє життя. Я жодного дня з нього не витратив даремно, не скаржився на обставини, не піддавався ліні.

А зараз я випадково почув у новинах, що набирається команда з 27 осіб, які летять на Марс. Летіти 10 місяців. Я збираюся записатися.

«Ооооо, він запишеться, — сміється Євгенія Прокопівна, — мені доведеться його ще й на Марс збирати».

Ось такий от чудовий наш Геннадій Вацлавович. Ми пишаємося його успіхами. І нехай лікарі, як і інші професіонали, люблять визнання своїх заслуг, ми хочемо ще раз повторити три складові успішної боротьби з хворобою: завзяття, підтримка близьких і любов до життя.

Відгуки про лікарів