Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

"Мороз по шкірі!"

Які заходи необхідно вжити, щоб зберегти здоровий колір обличчя і захистити шкіру під час холодів?

У холодну пору року відзначається загострення таких захворювань, як холодова кропив'янка, себорейний і періоральний дерматит. «Пацієнти з себорейним дерматитом взимку звертаються по медичну допомогу на 15–20% частіше, ніж у літньо-осінній період», — повідомляє лікар-дерматолог компанії Into-Sana Андріана Андріївна Дехтярчук.

За словами лікаря, холодна і вітряна погода сприяє стоншенню водно-жирової мантії, що вкриває нашу шкіру і захищає її від впливу шкідливих факторів (механічних, термічних, хімічних, бактеріальних та інших). Як наслідок, створюються сприятливі умови для розвитку різних запальних процесів.


Щоб захиститися від переохолодження, в першу чергу, необхідно носити теплий одяг вільного крою, який не буде сковувати рухів, і зручне взуття, що не передавлює стопу. «Обов'язково носіть рукавички, а також використовуйте зволожувальний крем для обличчя та рук за 1 годину до виходу на вулицю — саме ці ділянки реагують на зміну температури найбільше», — радить дерматолог. Для сухої шкіри підходять зволожувальні креми на жирній основі, для комбінованої та жирної — негусті зволожувальні. Дітям шкіру обличчя, губ і рук потрібно завчасно змащувати дитячим кремом або звичайним вазеліном.

Лікарі Into-Sana нагадують: у морозну вітряну погоду є висока ймовірність виникнення обморожень шкіри частин тіла, що виступають з-під одягу (пальців, вух, носа). Підступність ситуації в тому, що поки людина продовжує перебувати на морозі, виражених відчуттів немає — може лише турбувати відчуття поколювання, легкого оніміння, свербіння. Через це можна обморозитися сильніше. На холоді обморожені ділянки шкіри виглядають дуже блідими (особливо на тлі звичайного морозного рум'янцю). Характерна також відсутність чутливості шкіри в цих місцях. Помітивши такі зміни, не розтирайте шкіру на морозі. Побілілий кінчик носа або мочку вуха просто зігрійте рукою, а руки потримайте під пахвами. Краще відразу перейти до теплого приміщення. Клінічна картина стає яскравою тільки тоді, коли людина зігрівається. Тоді і з'являється пекучий біль, синюшно-червоне забарвлення і набряк шкіри на обморожених ділянках. Так проявляється обмороження легкого (1-го) ступеня. У цьому випадку спеціальна допомога не потрібна, достатньо лише зігрітися. Всі прояви минають самостійно протягом доби. Однак не слід для зігрівання використовувати гарячу воду, грілки та інші джерела тепла, це може погіршити картину.

Ознакою глибших обморожень (2-го та більше ступенів) є поява після зігрівання на уражених ділянках бульбашок з прозорим або кров'яним вмістом. У цьому випадку необхідно якомога швидше звернутися по кваліфіковану медичну допомогу.

Відгуки про лікарів