Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

"Молочниця"? Як вилікуватися?

Молочниця (вагінальний кандидоз) - широко поширене захворювання, що викликане дріжджоподібними грибами роду Candida.

Клінічно проявляється виділеннями з піхви, схожими на творожні, і вираженим свербінням в області статевих губ і промежини. Це захворювання не несе в собі серйозних загроз для здоров'я жінки, але супроводжується масою неприємних відчуттів. Чоловіки, як правило, є носіями, клінічні прояви у них зазвичай не виражені.

У нормі гриби Candida в невеликій кількості входять до складу мікрофлори шкіри і слизових оболонок у абсолютно здорових людей. Проблема виникає тоді, коли кількість дріжджових грибів починає стрімко зростати. Відбувається це при зміні складу мікробного середовища, зниженні захисних сил організму - зниженні імунітету.

Цьому сприяють такі чинники:

1. Прийом антибіотиків. Захист слизової оболонки забезпечують "корисні" мікроорганізми, що в нормі постійно на ній живуть, і навіть просто своєю наявністю не дають грибам рости. Антибіотики ж знищують не тільки патогенні бактерії, а й ці "корисні" мікроби.

2. Гормональні порушення, неправильно підібрані гормональні контрацептиви.

3. Вагітність. При вагітності спостерігається фізіологічне зниження сили імунної відповіді організму, що необхідно для безпечного виношування плоду.

4. Наявність деяких захворювань, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, уреаплазмоз, мікоплазмоз, гарднерельоз тощо). Ці хвороботворні бактерії витісняють «корисні» мікроорганізми.

5. Незбалансоване харчування, недотримання режиму роботи і відпочинку, сильні емоційні стреси, екологічні зміни та інші фактори, що призводять до зниження імунітету.

6. Цукровий діабет та інші стани, що супроводжуються порушенням обміну речовин.

7. Інфікованість ВІЛ. Метою лікування кандидозу є досягнення стійкої ремісії за рахунок балансу мікробної середовища та контролю над зростанням грибів.

Фактори успішного лікування вагінального кандидозу:

Адекватна протигрибкова терапія. Для її проведення необхідно:

  • Зробити бактеріальний посів, який дозволить не тільки отримати підтвердження про наявність грибів, а й визначить їх чутливість до різних протигрибкових препаратів. На підставі результатів цього аналізу здійснюється вибір конкретного медикаменту.
  • Використовувати комбінацію з препаратів системної дії (таблетованих форм для внутрішнього прийому) та препаратів для місцевого лікування (вагінальні свічки, таблетки тощо). До застосування препаратів системної дії існують протипоказання (вагітність, грудне вигодовування).
  • Лікування проводити з урахуванням фази менструального циклу, що істотно підвищує ефективність терапії.

За можливості усунути всі фактори, які сприяють зниженню імунітету: дотримуватися режиму роботи і відпочинку, збалансувати харчування, усунути гормональний дисбаланс, позбутися інфекцій, що передаються статевим шляхом, і т.д.

Важливо розуміти, що самолікування з використанням активно рекламованих препаратів від молочниці не може гарантувати стійкий результат. Тільки лікар-гінеколог допоможе вам з'ясувати причини рецидивів кандидозу і призначить правильне лікування, що забезпечить стійку ремісію цього захворювання.

Відгуки про лікарів