Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Кишковий грип: ще одна хвороба брудних рук

Коли на вулиці ще тепло, а в магазинах і на ринку представлено все розмаїття овочів та фруктів, до медиків часто звертаються люди з симптомами кишкових розладів. Але далеко не завжди причина їх у порушенні травлення.

Часто розлад провокує ротавірусна інфекція («кишковий грип»). Ротавірус вражає в основному клітини епітелію тонкої кишки. Передається він, як і багато інших кишкових інфекції, аліментарним (харчовим) шляхом. Зараження можливе при вживанні забрудненої води, недостатньо оброблених продуктів, та через брудні руки. Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій (здорова людина, зазвичай дорослий, у якого немає ознак хвороби, але який має в організмі вірус і виділяє його).

Найчастіше інфекція діагностується у дітей 6-12 місяців. Вірус починає розмножуватися в 12-палій кишці. Збільшується температура тіла, з'являються блювота, діарея. Для калу характерний жовтий колір і глиниста консистенція. Паралельно може виникнути біль у горлі, нежить, почервоніння очей.

Наражаючись на ротав, організм дитини починає виробляти імунітет. Надалі, при повторному інфікуванні, хвороба протікає не так важко. У дорослому віці чутливість до ротавіруси набагато нижче. Особливо якщо людина має імунітет до інфекції і міцне здоров'я. В такому випадку ротавірусна інфекція може заявити про себе лише незначною нудотою і легким ослабленням стільця.

Такі симптоми як діарея, нудота, блювота можуть бути проявом і інших захворювань. Саме тому при перших симптомах слід звернутися за консультацією до лікаря. Особливо якщо захворіла дитина.

Лікування «кишкового грипу», як правило, комплексне і індивідуальне. Терапія залежить від симптомів і тяжкості захворювання. Традиційно використовуються антидіарейні препарати та сорбенти. При високій температурі також показані жарознижуючі засоби. Антибіотики не призначаються, оскільки захворювання викликане вірусом, а антибактеріальні засоби проти вірусів безсилі.

Основа профілактики «кишкового грипу» - дотримання правил особистої гігієни. Необхідно мити руки з милом після повернення з вулиці, а також важливим є ретельне миття овочів і фруктів перед вживанням.

Відгуки про лікарів