Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як розпізнати небезпечну родимку?

Родимка або невус (від латинського «naevus» - родимка) - це обмежене пігментне утворення (пляма або вузлик), що є скупченням меланоцитів (клітин, що виробляють пігмент меланін). Назва «родимка» є не зовсім коректною, тому що близько половини пігментних утворень шкіри є набутими.

Вважається, що невуси є або вадами розвитку шкіри, коли з незрозумілих причин в епідермісі з'являється скупчення меланоцитів (вроджені невуси), або доброякісними пухлинами з меланоцитів шкіри (надбані невуси).

Поява надбаних родимок залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів. Внутрішніми факторами можуть бути зміни гормонального стану під час статевого дозрівання або вагітності, зміни обміну речовин при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок і т.д.

Значущим чинником появи родимок є пряме сонячне випромінювання.

Клінічне значення невусів визначається їх можливістю трансформації (переродження) в злоякісну пухлину - меланому, одну з найагресивніших і таких, що важко піддаються лікуванню, пухлин.

Зовні родимки найчастіше виглядають як пігментні плями різного розміру, що можуть ледь підніматися над шкірою - плоскі невуси. Але бувають невуси папілломатозні (з розростаннями у вигляді сосочків), бородавчасті (з підвищеним зроговінням), невуси у вигляді утворення на ніжці. Небезпека таких невусів не однакова. Схильність до переродження найбільш виражена у так званих межових пігментних невусів.

Клінічно, тобто зовні, межовий пігментний невус являє собою коричневу, темно-сіру або чорну пляму, або плаский вузлик з гладкою та такою, що не лупиться, поверхнею, позбавленою типового шкірного малюнка і навіть пушку (волосся). Розміри його зазвичай коливаються від декількох міліметрів до 1 см, рідше - більше. Межові пігментні невуси можуть локалізуватися на будь-якій ділянці шкірного покриву, як і інші види невусів, але пігментні невуси на шкірі долонь, підошв, статевих органів зазвичай виявляються межовими.

Лікувальна тактика при межовому невусі (точніше при підозрі на нього, з урахуванням доречної в цьому випадку гіпердіагностики) зводиться до хірургічного видалення невуса.

Крім того, до групи ризику входять невуси, що розташовуються в так званих зонах травматизації. Найчастіше це шия, поперекова область, долоні, підошви, волосиста частина голови. У цих місцях родимки можуть травмуватися одягом, біжутерією.

Постійне подразнення родимок ускладнюється крововиливами, запаленням, збільшенням, що іноді призводить до неконтрольованого поділу клітин, озлоякісненню.

Про загрозу малігнізації (перетворення на злоякісну форму) пігментного невуса свідчать:

  • збільшення розмірів і зміна форми родимки;
  • виникнення інфільтрації (набряку);
  • посилення або ослаблення пігментації (кольори);
  • гіперемія (почервоніння) навколо невуса;
  • поява сверблячки, болю, печії та інших суб'єктивних розладів.

При виявленні хоча б однієї з перерахованих ознак необхідно звернутися до лікаря-онколога, він зможе оцінити характер та стан родимки.

Найбільш надійними методами діагностики пігментних утворень шкіри є морфологічні дослідження - дослідження зразків шкіри під мікроскопом. Матеріалом для дослідження може слугувати мазок, взятий з поверхні утворення (цитологічне дослідження) або все цілком віддалене утворення (гістологічне дослідження). Поява останнім часом в арсеналі лікарів дерматоскопії дало ще один гарний морфологічний метод в диференціальній діагностиці родимок.

Дерматоскопія (епілюмінесцентна мікроскопія) - це метод дослідження пігментного новоутворення прямо на шкірі людини у відбитому світлі із збільшенням х10-х200 і з використанням імерсійного середовища (оптичного масла) між шкірою і склом об'єктива, що робить прозорим верхній шар епідермісу.

Єдиним дієвим методом лікування родимок є їх хірургічне видалення. Консервативне системне лікування, а також місцеві маніпуляції у вигляді примочок або мазей, абсолютно неефективні.

Показання для видалення родимок бувають косметичні та онкологічні. Спосіб видалення залежить від цих показників. Тільки онколог може обрати метод видалення родимки.

За косметичними показниками видаляють родимки безпечні, без ризику виникнення злоякісної пухлини.

В цьому випадку можуть використовуватися різні хірургічні методи:

  • видалення утворення звичайним скальпелем;
  • лазерна вапоризація (руйнування утворення лазером);
  • кріодеструкція (заморожування рідким азотом);
  • електрокоагуляція (руйнування електричним струмом);
  • радіохвильова коагуляція (руйнування радіохвилями).

Також за косметичними показниками можливе видалення незмінених невусів в зонах травматизації.

Всі перераховані методи, окрім видалення звичайним скальпелем, безповоротно руйнують саме утворення і роблять неможливим його гістологічне дослідження. Проте ефективно вирішується косметична задача, оскільки ймовірність розвитку післяопераційних рубців значно знижується.

За онкологічними показаннями видаляють межові невуси, а також травмовані і підозрілі на меланому утворення. В цьому випадку гістологічне дослідження видаленого матеріалу є обов'язковим, і застосування хірургічних методів, що руйнують видалене утворення, неприпустимо. Частіше робляють висічення утворення звичайним скальпелем. При видаленні невусів за онкологічними показаннями вимоги стають жорсткішими і до обсягу видалення. Утворення обов'язково відсікають разом з навколишньою шкірою, оскільки при меланомі пухлинні клітини виявляються в незміненій шкірі на деякій відстані від самої пухлини.

Аби зменшити ризик розвитку меланоми і появи нових невусів, слід скоротити час перебування на сонці, особливо в періоди найбільшої сонячної активності (в період з 11:00 до 16:00 влітку). Також не слід зловживати засмагою в солярії.

Необхідно відслідковувати всі зміни на своїй шкірі. Якщо якісь родимки викликають у вас занепокоєння, то одразу ж зверніться до лікаря. І пам'ятайте, що найпростішою і найбільш ефективною профілактикою меланоми є своєчасне видалення небезпечної родимки.

Відгуки про лікарів