Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як запобігти захворюванням, викликаним кондиціонерами?

Кондиціонери стали звичним явищем у будинках та офісах. Людина, незважаючи на спекотну погоду, отримує можливість перебувати в комфортній обстановці, але в той же час набагато легше захворює. Найчастіше холодний потік повітря негативно впливає на стан горла, нервових закінчень і м'язів.

Лікарі INTO-SANA нагадують, що неправильне використання кондиціонера призводить до загострення хронічних захворювань і зниження імунітету.

У сезон використання кондиціонерів набагато легше підхопити інфекцію, оскільки істотна різниця в температурах у приміщенні та на вулиці веде до переохолодження організму. Однак наслідки невірного налаштування кондиціонеру можуть бути навіть більш важкими.

«Люди, які страждають на хронічні хвороби, повинні пам'ятати, що різке коливання температури повітря та викликане цим переохолодження призводять до таких захворювань, як гострий риніт, гострий фарингіт, гострий тонзиліт, бронхіт і пневмонія, — повідомляє Анатолій Тютюнник, лікар загальної практики, сімейної медицини вищої категорії багатопрофільної поліклініки INTO-SANA. — Якщо холодний потік повітря з кондиціонера потрапляє на деякі ділянки тіла, то це може викликати міозити, неврити, реактивні артрити» .

Міозити характеризуються появою м'язових болів, що посилюються під час руху або при доторканні, потім може з'явитися зниження рухливості суглобів. У такій ситуації вкрай необхідний візит до фахівця і грамотно підібране лікування.

Одним з найбільш неприємних захворювань, пов'язаних з використанням кондиціонера, є неврит, або запалення периферичних нервів. При ньому з'являються втрата або зниження чутливості, біль і порушення рухової функції. Оперативне звернення до лікаря в такому випадку дуже важливе і дозволяє досягти повного одужання після проведення лікування.

Перш ніж встановлювати кондиціонер, необхідно серйозно продумати всі важливі моменти: місцезнаходження і параметри пристрою, його режим роботи. Для безпечного використання кондиціонера найбільш важливі показники температури та швидкості обдування. Окремий зволожувач повітря знадобиться в тому разі, якщо в кондиціонері відсутня опція зволоження.

«Найнебезпечнішою є занадто велика різниця в температурах на вулиці та в приміщенні. Найбільш комфортна температура для дорослої людини — 18–22°C. У той же час треба пам'ятати, що різниця температур не повинна бути більше 7°C, в іншому разі істотно зростає ризик застудних захворювань» , — уточнює Анатолій Тютюнник.

Кондиціонер не можна розміщувати там, де потік повітря буде постійно спрямований на людей, а швидкість повітряного потоку не повинна бути вище, ніж 0,2 м/с.

Фахівці зазначають, що не всі кондиціонери можуть якісно очищати повітря, і рекомендують провітрювати приміщення що три години.

Відгуки про лікарів