Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як перемогти коліки?

У цієї проблеми навіть назва неприємно-ріжуча - коліки. Так і уявляється малюк, змучений гострим болем у животику, і мама, що втрачає глузд від співчуття до крихітки. Перейдіть від емоцій до дій: дізнайтеся, звідки з'явилися кольки і що зробити!

Сучасна медицина, як відомо, здатна творити чудеса: вирощувати дітей в пробірках, робити пересадку серця, перемагати онкозахворювання... Але однозначної відповіді на питання, чому у кожної третьої дитини приблизно на другому-четвертому тижні життя з'являються коліки, що мучать її протягом двох-чотирьох місяців, на жаль, немає. А значить, немає і гарантованої панацеї, тобто переліку рекомендованих лікарями заходів, які остаточно і безповоротно позбавили б дитину від цієї проблеми. Значить, все, що залишається мамі - це чекати, поки коліки «пройдуть самі»? І так, і ні. «Вилікуватися» від кольок не можна, але звести їх до мінімуму можливо. Про те, як це зробити, розповідає виданню «Твой малыш. Первый год» Тетяна Сергіївна Поліщук, педіатр першої категорії, гастроентеролог дитячий медичних центрів Into-Sana.

Що робити?

По-перше, потрібно переконатися, що ми маємо справу саме з коліками, а не з яким-небудь захворюванням. Ваша дитина кричить, міцно стиснувши кулачки, згинаючи спинку і підтягуючи ніжки до животика, а її почервоніле личко спотворено від болю? Крихітка зригує або несподівано позбавляється від газиків, на якийсь час затихаючи? При цьому у неї апетит, загалом, добрий, немовля нормально набирає вагу? Це, швидше за все, коліки. Але будьте дуже обережні, якщо до перерахованих вище симптомів додається пронос, блювота і температура. У такого стану зазвичай є чітко позначене «ім'я». І якнайшвидше недуга, що мучить дитину, буде визначена, тим краще.

Не плутай коліки із хворобою!

Апендицит. Існує хибна думка, що «гострий живіт» настигає людей, що вже встигли так «насмітити» у своєму кишківнику, що для «прибирання» потрібен скальпель хірурга. На жаль, напади апендициту можуть спостерігатися і у грудних дітей. Його ознаки: висока температура (до 38? С і вища), блювота, пронос. Остаточний діагноз може поставити тільки лікар. Запросіть його якомога швидше!

Кишкові інфекції. Симптоми ті ж: пронос (або закреп), блювота, підвищена температура. Для грудних дітей пронос і блювота небезпечні зневодненням, тому дуже важливо якомога швидше розпочати відповідне лікування.

Пієлонефрит. Захворювання проявляється болем у животі, блювотою, проносом, висипаннями на шкірі, температурою, а також болем при сечовипусканні. Запалення нирок повинен лікувати фахівець! Якомога швидше покажіть дитину лікарю.

Стоп, коліки!

Життя за режимом. Іноді причиною виникнення кольок є годування за вимогою - як не дивно це звучить. Справа в тому, що мами часто сприймають будь-який крик дитини за прохання дати їй груди. Перш ніж розбавляти молоко, що вже згорнулося, але все ще не покинуло шлунок крихітки свіжою порцією, перевірте, чи не забруднений підгузник, чи не відлежала дитина собі ручку і т.п. І в той же час, привчаючи після трьох місяців малюка до режиму, не прирікайте його на нудне чекання годування по годинах: сильно зголоднівши, малюк може смоктати жадібно, наковтатися повітря і - «добридень, коліки!». Навчіться чути немовлятко і розуміти його сигнали.

Знімаємо біль. Добре знімає біль кропова водичка, непоганий помічник - нагріта праскою пелюшка: прикладіть її до животика крихітки і зробіть м'який круговий масаж за годинниковою стрілкою. Покладіть дитину на спинку і притисніть його зігнуті ніжки до животику: це допоможе йому позбавитися від газиків. Намагайтеся не викладати відразу після годування малюка на спинку, це може стати причиною виникнення колік. Поносіть крихітку на руках, притиснувши його животиком до себе: тепло твого тіла, ритм серця, спокійні похитування повернуть крихітці спокій. До речі, помічено, що рівень тривожності мами впливає на силу і тривалість колік у малюка. Тому заради здоров'я дитини навчіться тримати свої емоції під контролем. Зберігайте позитивний і гарний настрій!

Відгуки про лікарів