Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Печія: шукаємо вихід

Причин появи печії досить багато. Неприємне печіння за грудиною може з'явитися після банального переїдання, споживання кислих, гострих продуктів, зловживання алкоголем, кавою і газованими напоями. Печію може викликати паління, прийом деяких ліків, наприклад, нестероїдних препаратів. Також з подібною скаргою нерідко звертаються вагітні жінки. Як правильно боротися з цим неприємним станом розповідає Путренко Людмила Вікторівна, лікар-гастроентеролог вищої категорії медичних центрів Into-Sana.

Важливо розуміти, що якщо печія з'являється епізодично, то може бути наслідком неправильного харчування або способу життя. Але якщо симптоми печії турбують вас постійно, необхідно звернутися до лікаря: часто печія супроводжує такі захворювання, як гастрит, виразкова хвороба шлунка, недостатність стравохідного сфінктера, холецистит і ряд інших.

Небезпека печії полягає в тому, що постійний закид соляної кислоти з шлунку в стравохід може призводити до розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Це означає, що на слизовій стравоходу утворюються ерозії, здатні заглиблюватися і ставати виразками. Далі, без своєчасних заходів, справа може дійти і до раку стравоходу. Тому дуже важливо встановити причину постійної печії і не допустити розвитку ускладнень.

Перше, що необхідно зробити при появі печії - це дотримуватися рекомендацій щодо зміни способу життя: після прийому їжі уникати нахилів вперед, не піднімати тяжкості, не їсти за 2-3 години зі сну і взагалі не лягати відразу після прийому їжі. Не носити тісного одягу і тугих поясів, відмовитися від куріння, боротися з надмірною вагою. З лікарських препаратів добре зарекомендували себе так звані антациди - лікарські засоби, що знижують кислотність шлунка і поглинають надлишок соляної кислоти. З існуючих препаратів: маалокс, фосфалюгель, алмагель-нео, гастал та ін. Також для лікування печії призначаються альгінати (гавіскон). Механізм їх дії заснований на формуванні в шлунку механічного бар'єру, що перешкоджає ввезенню його вмісту в стравохід.

Однак прийом даних ліків допомагає тільки позбутися печії, але не здатний вилікувати вас, наприклад, від гастриту. Значить, перш за все, потрібно розібратися з гастритом.

Як же допомогти собі при появі печії?

Саме елементарне, чим ви можете собі допомогти - це склянка теплої негазованої лужної води або молока. Заваріть ромашку і пийте по 0,5 склянки за 30 хвилин до їжі. Також можна використовувати картопляний сік або відвар картоплі.

А ось «лікувати» содою печію - як, на жаль, роблять багато - шкідливо. Розчин соди має слабку лужну реакцію і дійсно допомагає знизити підвищену кислотність в шлунку, але лише тимчасово, максимум на годину-півтори. Після прийому соди виділяється вуглекислий газ, що подразню шлунок і викликає виділення нової порції соляної кислоти. Це призводить до нового нападу печії. Іноді рівень кислотності, що утворився може навіть перевищувати той, що був до прийому соди. Думаю, ви погодитеся, проводити такі експерименти над шлунком не варто. Тим більше що є інші, більш ефективні засоби для боротьби з печією.

Відгуки про лікарів