Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Бережи премного печінку…

Печінка — дуже важливий орган організму людини. Це один з найбільш великих за розмірами і масою органів, розташований під діафрагмою у правому верхньому відділі черевної порожнини.

Печінка є «центральною лабораторією», в якій здійснюється обмін речовин, перетворення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів, гормонів, а також речовин, що надходять ззовні (зокрема лікарських засобів). Вона бере участь у процесах кровотворення і згортання крові.

Печінка відіграє провідну роль в обміні ліпідів — нейтрального жиру, жирних кислот, фосфоліпідів, холестерину. Обмін жирів тісно пов'язаний з жовчовидільною функцією печінки, тому що жовч активно бере участь у процесі засвоєння жирів у кишечнику.

Велика роль печінки в пігментному обміні. Утворення білірубіну (пігмент жовто-зеленого кольору, який утворюється внаслідок розпаду гемоглобіну крові) відбувається переважно в печінці, а порушення його обміну проявляється жовтяницею. Багато гормонів утворюється поза печінкою, але їй належить істотна роль у їх інактивації та розпаді.

Печінка бере участь в обміні майже всіх вітамінів, у ній відбувається їх депонування та часткове руйнування.

Печінка впливає на кровотік у черевній порожнині. Вона є сховищем багатьох речовин, необхідних для підтримки життя організму людини. Ось тому Авіценна був абсолютно правий, коли говорив про те, що саме в печінці «приховані витоки життєвих соків». У безлічі древніх культур цей орган вважався джерелом божественних пророцтв.

Печінку тварин стародавні провісники майбутнього (haruspex) використовували для ворожіння, коли окремі частки та борозни печінки відповідали за певні аспекти життя. Ці борозни зображувалися на глиняних табличках та інших глиняних виробах, які застосовувалися жерцями.

Незважаючи на великі розміри печінки, діагностика її захворювань складна. Це визначається різноманітністю клінічних проявів, які, на перший погляд, важко пов'язати саме з патологією печінки. Це шкірні, неврологічні та інші зміни.

Істотна складність у діагностиці полягає в тому, що печінка не болить. Больові рецептори розташовані не в тканині органу, а в його капсулі та у великих жовчних протоках. Ось чому при хронічних захворюваннях печінки, коли її капсула розтягується поступово, адаптуючись до цього розтягування, пацієнт не відчуває болю, а лише тяжкість, дискомфорт у правому підребер'ї. Інтенсивний біль характерний для захворювань жовчних шляхів, особливо жовчнокам'яної хвороби, але не для хронічних гепатитів та цирозів печінки. Найбільш часта скарга таких хворих — загальна слабкість, яку Сергій Петрович Боткін називав «печінковою лінню». Дійсно, без видимої причини у людини знижується працездатність, що іноді інтерпретується як лінь. Але це тривожний симптом. Пацієнти зі скаргою на загальну слабкість рідко звертаються до лікаря, пояснюючи свій стан втомою. Але ж саме загальна слабкість характерна для ураження печінки «ласкавим вбивцею» — вірусом гепатиту С. Такі пацієнти звертаються до лікаря на пізніх стадіях захворювання, коли лікування вже не може бути достатньо ефективним. Інші прояви захворювань печінки теж нерідко «маскують» її патологію. Наприклад, тривале свербіння шкіри змушує звернутися до дерматолога, алерголога, невропатолога, але не до гастроентеролога. Але ж саме свербіння — один з ранніх проявів холестазу (порушення відтоку жовчі), який часто виникає задовго до жовтяниці.

Складність становить і неспецифічність лабораторних проявів захворювань печінки. Виявлення підвищених «печінкових показників» (трансаміназ, білірубіну та ін.) свідчить лише про пошкодження печінкових клітин (гепатоцитів). Але для призначення правильного та ефективного лікування потрібен точний діагноз. У ряді випадків допомагають вірусологічні, генетичні, імунологічні та інші методи. Але «золотим стандартом» у гепатології в усьому світі є біопсія печінки. Тільки вона допомагає проникнути в тканину печінки і зрозуміти дійсний стан органу, а часто і причини захворювання. Недоліком методу називають те, що гістологічному дослідженню піддається тільки тканина в одній точці. Але за дифузних захворювань (гепатитів, цирозів) орган уражається весь і відносно рівномірно. В руках досвідченого хірурга і фахівця-гістолога інформація пункційної біопсії печінки безцінна. Вона дозволяє призначити правильне лікування, і лікар вже не буде робити неточні призначення, а пацієнт не буде втрачати час і кошти на непотрібні медикаменти. Часто можна почути від пацієнтів, що вони бояться пошкодження печінки при біопсії. Однак печінка здатна до швидкого відновлення (регенерації), отже точкова біопсія шкоди не приносить.

Лікування захворювань печінки має свої особливості. Цей орган «не любить» надлишку медикаментів. Захоплення самолікуванням особливо небезпечно для печінки. Лікар також повинен бути обережним: у багатьох випадках краще призначити пацієнтові щадний режим, не сувору дієту (необхідність суворої дієти в більшості випадків не обґрунтована). І хоча в певних ситуаціях медикаменти необхідні, лікар в будь-якому разі не повинен допускати поліпрагмазії. До речі, прихильність до фітотерапії в гепатології теж не завжди доречна, тому що деякі рослини гепатотоксичні, тобто шкідливі для печінки.

На завершення слід зазначити, що пацієнти повинні слідувати пораді Авіценни «берегти печінку» — берегти її від алкоголю, надмірного прийому медикаментів, частого прийому дуже жирної їжі, тривалого перебування на сонці та ін. Це принесе більше користі, ніж лікування у майбутньому, хай навіть і ефективне.

Відгуки про лікарів