Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Холод і віруси призводять до загострення астми

Холодна погода негативно позначається на всіх людях. Але найважче доводиться астматикам. За спостереженнями лікарів Into-Sana, з настанням зими кількість звернень до них хворих із бронхіальною астмою (БА) зростає втричі порівняно з початком літа. Зростання звернень пов'язане з впливом на загострення БА гострих вірусних інфекцій, «популярних» у зимовий період.

«Взимку до нас звертається, в середньому, втричі більше пацієнтів, ніж у теплу пору року», — розповідає Тетяна Анатоліївна Голубовська-Компанченко, лікар алерголог-пульмонолог клініки Into-Sana. За її словами, це пов'язано не тільки зі зміною метеоумов — зниженням температури повітря, підвищенням вологості, наявністю холодного вітру, — але і з впливом гострих вірусних інфекцій на загострення бронхіальної астми.

У період епідемії ГРВІ або грипу люди, які страждають на легеневі та бронхіальні захворювання, особливо вразливі, оскільки багато респіраторних вірусів сприяють розвитку гіперреактивності бронхів — готовності до бронхоспазму. Крім того, вірусна інфекція «прокладає» дорогу для бактеріальних ускладнень, що призводить до загострення хронічного бронхіту, який є незмінним супутником у більшості випадків інфекційно-залежної бронхіальної астми.

Лікарі Into-Sana рекомендують: з настанням зимових холодів і підвищенням ймовірності захворювання на ГРЗ, пацієнтам з бронхіальною астмою необхідно чітко дотримуватися прийому підтримувальної терапії, а в деяких випадках навіть підвищити добову дозу підтримувального препарату. «Головне — перед зміною дозування не забути порадитися з лікарем», — нагадує Тетяна Анатоліївна. Крім того, бажаний прийом профілактичної дози противірусних препаратів.

Є ще один привід для звернення пацієнтів із бронхіальною астмою в зимовий період. Найчастіше взимку проводиться курс алергенспецифічної імунотерапії (введення в організм пацієнта зростаючих доз алергену, до якого у нього виявлена підвищена чутливість). Його проводять за погодженням з лікарем, який веде пацієнта, після проведення алергопроби з пилковими або побутовими алергенами. «Такий вид лікування підходить тим, хто перебуває у стані ремісії з основного захворювання і не хворіє на ГРВІ», — звертає увагу алерголог-пульмонолог Into-Sana.

Тетяна Анатоліївна не радить астматикам довго перебувати на вулиці в холодну, вологу, вітряну погоду. «Якщо необхідно виходити на вулицю при таких погодних умовах, то перед виходом з дому рекомендується застосування короткодіючого бронхолітика, наприклад, сальбутамолу», — каже алерголог-пульмонолог Into-Sana.

Якщо в астматика спостерігаються ознаки загострення (поява щоденних нападів ядухи, кашлю або дихального дискомфорту, збільшення кількості прийомів симпатоміметиків до 4–6 разів на добу), йому не варто відкладати візит до лікаря. Спеціаліст-алерголог допоможе скорегувати лікування, порадить, як зняти напад і полегшити хворобу.

Відгуки про лікарів