Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

ГРВІ може стати причиною бронхіту

В останні роки спостерігається значне зростання кількості як гострих, так і хронічних респіраторних захворювань. Серед причин такого явища - велика щільність населення в містах і висока мобільність людей, яка сприяє поширенню епідемій.

Важливі фактори захворювань людини - екологія, наявність шкідливих звичок, нераціональне харчування. Через них може знижуватися імунітет, і тоді навіть застуда або найпростіша вірусна інфекція можуть призвести до серйозних бактеріальних ускладнень. Найпоширеніше ускладнення - гострий бронхіт. На нього припадає близько 70 % всіх позалікарняних інфекцій дихальних шляхів. Гострий бронхіт може розвинутися при ГРВІ, але найчастіше його провокує приєднання (нашарування) бактеріальної інфекції після вірусної інфекції (так звана суперінфекція).

Одна з причин такого перебігу застуди - недостатня оцінка серйозності захворювання з боку пацієнта. Застуда вважається легкою хворобою, яка не міняє спосіб життя людини. Він не звертається за медичною допомогою, а продовжує ходити на роботу, часто все лікування зводить до боротьби з симптомами (нежить, болем у горлі, кашлем ), препарати вибирає виходячи з того, як минулого справлявся з схожим станами. Якщо пощастить, то застуда пройде без наслідків.

Запідозрити розвиток ускладнень можна, якщо через 3-5 днів не спостерігається стійке поліпшення стану. Навпаки, до симптомів ГРВІ приєднуються кашель, задишка, біль у грудях, дискомфорт при диханні. У такому випадку мова може йти про бронхіті. Консультація терапевта або пульмонолога обов'язкове, адже самостійно людина не в змозі оцінити ступінь розвитку запального процесу.

Тактика лікування підбирається індивідуально. Іноді потрібно прийом антибіотиків. Однак до антибактеріальної терапії ставлення в суспільстві не однозначне. Одні люди схильні самостійно призначати собі антибіотики. Тому під час лікування інфекцій можуть виникнути такі проблеми як стійкість до антибіотиків і перехід захворювання в хронічну стадію. Інші пацієнти бояться антибактеріальної терапії, оскільки вважають, що під час лікування можуть постраждати інші системи організму. Однак слід пам'ятати, що відмова від прийому антибіотиків чреватий грізними ускладненнями. Наприклад, може розвинутись пневмонія, може розпочатися формування бронхообструктивного синдрому, може статися залучення в патологічний процес плеври з формуванням плевриту. Також високий ризик хронізації процесу та розвитку рецидивуючого бронхіту. При цьому захворюванні протягом року відзначається не менше трьох епізодів гострого бронхіту. При наявності інших факторів ризику формується хронічний бронхіт, а часто і хронічне обструктивне захворювання легень, яке здатне призвести до інвалідизації.

Часто пацієнти до останнього відкладають візит до лікаря, намагаються лікуватися самостійно. Але пам'ятайте, ніж раніше лікар проведе обстеження, поставить правильний діагноз і призначить лікування, тим вище шанси поправити здоров'я з мінімальними витратами сил, часу і грошей.

Відгуки про лікарів