Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Фізкультура та спорт як профілактика захворювань хребта

Сьогодні ми будемо говорити про роль руху в збереженні здоров'я.

Відомо, що набагато легше займатися профілактикою захворювань, ніж їх лікуванням. Тим паче це справедливо щодо профілактики захворювань хребта, який відіграє далеко не останню роль у забезпеченні нашого здоров'я.

Хребет — головна опорна структура тіла і захист спинного мозку. Через міжхребцеві отвори виходять нервові корінці, які забезпечують іннервацію всього організму — як внутрішніх органів, так і скелетних м'язів.

У процесі розвитку людини відбувається формування фізіологічних вигинів хребта (шийний і поперековий лордоз, грудний і крижовий кіфоз). Підтримка нормальної будови хребта забезпечується м'язами, що утворюють навколо хребетного стовпа свого роду корсет, зв'язками і міжхребцевими дисками (хрящами), які виконують роль амортизаторів.

Живлення дисків здійснюється за рахунок речовин, що надходять з кров'ю до активних м'язів спини. Відповідно, якщо м'язи не працюють, поживні речовини в диски практично не надходять. У результаті порушення живлення розвиваються дегенеративні процеси в міжхребцевих дисках і слабшає зв'язковий апарат.

Нетреновані м'язи «корсету» сприяють розвитку дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта. При слабкості м'язів хребці під час руху більше зміщуються відносно один одного і гірше повертаються у «вихідну позицію». Це призводить до деформації міжхребцевих дисків, защемлення нервів, розвитку міжхребцевих гриж. Крім болісних відчуттів у спині, ці зміни можуть викликати велику кількість інших симптомів — головний, серцевий та інші види болю, що часто приймаються за захворювання внутрішніх органів.

Регулярні заняття фізкультурою та спортом допомагають нам цього уникнути. При регулярній фізичній активності омолоджується весь організм, приходять у норму всі його функції — поліпшується живлення м'язів, посилюються окислювально-відновні процеси в них, поліпшуються функції внутрішніх органів і обмінні процеси. Дихання стає більш глибоким, збільшується насиченість крові киснем, зміцнюється серцевий м'яз. Регулярні заняття спортом забезпечують нормалізацію маси тіла, тим самим оптимізуючи навантаження на хребет, знижують сприйнятливість до різних факторів, що викликають багато хвороб, сприяють всебічному і правильному розвитку людини, надають впевненості в собі.

Найефективнішими видами спорту для профілактики захворювань хребта вважаються плавання, фітнес, спортивна ходьба, лижі, йога. Починати заняття краще з інструктором, який зможе правильно скласти план тренування з урахуванням індивідуальних особливостей, вчасно вказати на помилки при виконанні фізичних вправ і не допустити перевантажень і травм.

Важливо пам'ятати: навантаження повинні відповідати віку, фізичним можливостям людини і бути регулярними. Після заняття не повинно бути відчуття надмірного стомлення і втоми. Дуже корисно кілька разів на тиждень повисіти на турніку — це розтягує хребет, знімає напругу з м'язів і зв'язок.

Особливо важлива профілактика захворювань хребта у дітей. Наші діти, як і ми, страждають зараз від малорухливого способу життя. Відвідування спортивних клубів, де передбачені заняття для дітей, забезпечує здійснення необхідної рухової активності дитини. Правильний фізичний розвиток з дитинства закладає фундамент здоров'я людини, допомагає уникнути багатьох проблем у майбутньому. Помірна, але тривала м'язова діяльність стимулює ріст кісток, регулює основні нервові процеси збудження і гальмування, прискорює руховий розвиток, а виконання спеціальних вправ служить профілактикою викривлення хребта.

Перш ніж починати займатися яким-небудь видом спорту людині, що вже зіткнулася з хворобами хребта, буде незайвим показатися неврологу. Лікар допоможе з урахуванням індивідуальних особливостей підібрати оптимальний вид спорту або комплекс фізичних вправ.

Зазначу, що при незвичних фізичних навантаженнях можуть виникати м'язові болі, обумовлені накопиченням у м'язах недоокислених продуктів (молочної кислоти) й іменовані в народі «крепатура». Виникає цей біль не відразу під час вправ, а поступово наростає протягом доби. Це явище не є причиною для припинення тренувань. Це природний процес, і панікувати з цього приводу не варто. У міру підвищення тренованості м'язів «крепатура» буде зменшуватися, і незабаром зовсім зникне. Виникнення ж різкого болю просто під час занять пов'язане, найчастіше, з надмірним навантаженням та/або похибками у техніці виконання вправи. В цьому випадку слід негайно припинити тренування і трохи полежати. При збереженні больових відчуттів і дискомфорту потрібно звернутися по допомогу до невролога. Треба пам'ятати, що іноді фізичні вправи можуть принести не тільки користь, але і шкоду.

Не забувайте і про профілактичні огляди з метою своєчасної діагностики та корекції різних порушень. Людям, що вже зіткнулися з проблемами з хребтом, важливо розуміти, що відсутність адекватних фізичних навантажень буде тільки посилювати процес. Тут виправданий комплексний підхід, який охоплює короткочасну медикаментозну корекцію, фізіотерапію, рефлексотерапію в поєднанні з правильно підібраними регулярними вправами.

Будьте молоді і душею, і тілом!

Відгуки про лікарів