Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Біль у нижній частині спини

Мавродій Володимир Михайлович - професор клініки Into-Sana, м. Одеса.

Біль у спині — найчастіша причина звернення пацієнтів до лікаря. Дуже часто біль виникає внаслідок м'язового перенапруження або інтенсивного фізичного навантаження. Це призводить до травми м'язів спини, надриву м'язових і сполучних волокон хребта. В молодості після періоду відпочинку ці явища зазвичай зникають. Дещо ускладнюється ситуація з віком — з'являються і прогресують ознаки остеохондрозу.

Саме це захворювання найчастіше викликає болі в спині (у 85% випадків). Причиною хвороби є ураження міжхребцевих дисків, які вибухають у міжхребцеві отвори, у хребетний канал і призводять до здавлення нервових корінців. Потім можуть утворюватися грижі, які у міру збільшення своїх розмірів викликають біль.

Що важливо розуміти про остеохондроз?

  1. Зміни міжхребцевих дисків і хребців носять хронічний характер. Остеохондроз не можна вилікувати, зміни, що відбулися, усунути неможливо. Але в силах людини процес уповільнити. За відсутності зусиль з боку пацієнта ситуація буде погіршуватися з кожним роком.
  2. Остеохондроз — це не відкладення «солей», як часто це називають. У його основі лежить деформація хрящів і кісткових структур. Тому засоби та методи для лікування остеохондрозу, здатні «виводити/розбивати солі», повинні викликати великі сумніви. Лікування остеохондрозу — це комплекс заходів, що обов'язково містить у собі нудну «зміну способу життя». Це щоденні зусилля над собою.

Отже, що робити, якщо з'явився біль у спині?

Звичайно ж, звернутися до лікаря. З найбільшою ймовірністю лікарю знадобиться рентгенологічне дослідження (рентген або комп'ютерна томографія), яке дозволить оцінити стан хребта. У деяких випадках для оцінки стану м'яких тканин може знадобитися МРТ.

У рамках програми лікування загострення важливо обмежити рухову активність, тривале перебування у вертикальному або сидячому положенні.

Звичайно, в разі загострення не обійтися без медикаментів. Основне завдання у цей період — зняти біль, зменшити набряклість тканин і ознаки запалення, зняти напруженість м'язів. Тому призначають мінімум два препарати.

Усунення загострення триває 7–14 днів і часто потребує лікування в умовах лікарні.

Після перемоги над загостренням розпочинаємо системну роботу над здоров'ям свого хребта:

  1. Виключаємо і, за необхідності, коригуємо порушення обміну речовин.
  2. Зменшуємо вагу за наявності зайвих кілограмів. Чим менше буде навантаження на хребет, тим менше він буде зношуватися.
  3. Вводимо правило щоденної гімнастики, суть якої полягає у зміцненні м'язів, що утримують хребці. Таким чином, ми створюємо надійний м'язовий «корсет». І цей пункт є найважливішим і найефективнішим у довгостроковій перспективі.

Вітається використання фізіотерапії — апаратних методів лікування, кінезотерапії. Цікаво, що такий популярний масаж у міжнародних рекомендаціях з лікування хронічного болю в спині відсутній.

Давайте почнемо з малого і найважливішого вже сьогодні — щоранку зарядка-розтяжка м'язів шиї, спини та попереку.

Відгуки про лікарів