Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Бережіть серце!

Від захворювань системи кровообігу в Україні гине удвічі більше людей, ніж в європейських країнах. Найчастіша причина смертності - ішемічна хвороба серця. З цієї причини гине близько 67% українців. В смертності серед працездатного населення на ішемічну хворобу припадає 54% усіх летальних випадків. Також ішемія провокує інфаркти, що часто стають причиною інвалідності і зниження якості життя людей.

Причиною такої ситуації багато в чому є сам спосіб життя українців. Більшість їх має надлишкову вагу, практично половина чоловічого населення і п'ята частина жіночого - палять. Ще одним фактором ризику є нерегулярне або пізнє звернення до лікарів при погіршенні самопочуття. Раннє виявлення серцево-судинної патології набагато зменшує ризики і сприяє більш ефективному лікуванню і швидкому одужанню.

Одразу звернутися до лікаря слід при виникненні головного болю, запамороченні, болі в області серця, задишки, набряків.

Якщо в цілому самопочуття залишається в межах норми, навідуватися до лікаря з метою профілактики необхідно мінімум один раз на рік. Щорічні профілактичні обстеження дозволяють зберегти якість життя пацієнтів і знизити ризик смерті від серцево-судинних хвороб.

Зазвичай профілактичні обстеження включають такий набір маніпуляцій з регулярністю 1 раз на рік:

  • рентгенологічне дослідження легень;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма;
  • аналіз крові на ліпіди і холестерин (ліпідограмма);
  • загальний аналіз крові;
  • аналіз крові на визначення цукру;
  • загальний аналіз сечі;
  • вимірювання внутрішньоочного тиску.

Також обов'язковим є щорічний огляд лікаря терапевта та стоматолога. Жінкам необхідно мінімум 1 раз на рік відвідати гінеколога для огляду та обстеження молочних залоз. А чоловікам старшим за 45 років потрібно відвідати уролога.

Перелік обстежень може розширюватися, якщо у пацієнтів є спадкова схильність до серцево-судинних захворювань або вже розвинулися певні захворювання. Так, при гіпертонічній хворобі додатково необхідно зробити біохімічний аналіз крові (печинкові проби) і ехокардіограму, проконсультуватися у невролога і окуліста.

Крім суто медичних заходів профілактики також існують і більш доступні способи, що знаходяться в зоні відповідальності кожної людини. Ніхто не зможе бути здоровим, якщо не піклуватиметься про себе. Тому кожна людина має ще й самостійно діяти для попередження захворювань - знизити надмірну вагу, кинути паління, не зловживати алкоголем, контролювати тиск, займатися спортом і, по можливості, знизити кількість стресових ситуацій.

Відгуки про лікарів