Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Атопічний дерматит

Близько 60% всіх випадків діатезу проявляються на першому році життя. Дізнайтеся, «хто винен і що робити». Зрозуміти, що ховається за діагнозом «атопічний дерматит», виданню «Твой малыш. Первый год» допомагає Андріана Андріївна Дехтярчук, дерматолог дитячий та дорослий медичних центрів Into-Sana.

Це захворювання має хронічний перебіг зі схильністю до повторних загострень. Найбільш типові симптоми - це висип, що свербить (переважно в області обличчя), надмірна сухість шкіри, кірки або, навпаки, мокнення. Всі ці ознаки можуть поширюватися на волосяну частину голови і інші ділянки тіла. Свербіж та інші неприємності роблять дитину неспокійною і дратівливою.

Звідки проблема

«Сприятливі» фактори розвитку атопічного дерматиту - це штучне вигодовування, раннє введення прикорму та інших продуктів не за віком дитини. Також велику роль відіграє спадковість. У дітей, чиї батьки мали алергічні захворювання, більше шансів отримати «у спадок» діатез. Спусковим механізмом атопічного дерматиту може стати дисбактеріоз кишківника, зниження імунітету внаслідок антибактеріальної терапії, а також надмірна «любов» мами до побутової хімії і до продуктів, що містять консерванти і штучні барвники (за умови, що малюк знаходиться на грудному вигодовуванні).

Як побороти недугу

Ні в якому разі не ігноруйте проблему. Навіть якщо прояви діатезу зникають самостійно, захворювання може виникнути повторно. Обов'язково зверніться до лікаря (проблемою діатезу займаються педіатр і дитячий дерматолог). Дитину обстежать і підберуть відповідне лікування. Іноді достатньо скоригувати харчування - дотримуватись спеціальної дієти. Але якщо ефекту немає, лікар призначить медикаментозні засоби: антигістамінні препарати (засоби від алергії), ферменти підшлункової залози і сорбенти, місцеву терапію (креми, примочки і т.д).

Що може зробити мама?

Пам'ятайте: нові продукти в раціон дитини необхідно вводити по одному, поступово збільшуючи порцію. Наступний продукт можна давати, тільки коли будете впевнені, що крихітка добре переносить попередній. Заведіть харчовий щоденник, в якому щодня фіксуйте раціон дитини та реакцію на нього. Завдяки цим записам буде чітко видно, на які продукти виникають ті чи інші прояви діатезу. Обмежте в меню дитини (якщо годуєте грудьми, то і для себе) продукти, що містять харчові добавки та консерванти. В якості гігієнічних засобів обирайте виключно неароматизовані і гіпоалергенні. Така лінія є майже у всіх відомих торгових марок. Контролюйте лактацію: достатня кількість молока - це «паличка-виручалочка» для малюка раннього віку при багатьох недугах. Дитині старшій за рік пропонуйте вживати більше води, оскільки це найпростіший і ефективний дезінтоксикаційний засіб. Стежте, щоб малюк спорожняв кишківник не менше одного разу на день: запори в даній ситуації вкрай небажані.

Купання на користь

Часті купання покращують стан шкіри при атопічному дерматиті. Оптимальним є 20-хвилинне купання в дехлорованій воді. Рекомендована температура - 36-37?С. Не використовуйте трав'яні суміші для купання, особливо такі, що містять кору дуба, череду, ромашку. Також обмежте застосування мила і мочалки. Після купання шкіру не потрібно терти, просто промокніть її. Крохмальні ванни допоможуть зменшити свербіж, пом'якшать шкіру і зменшать подразнення. Для цього розведіть 100г крохмалю в невеликій кількості холодної води, ретельно розмішайте і влийте в готову ванну.

Мама, увага: я в групі ризику!

Атопічний дерматит найчастіше зустрічається у дітей на фоні:

  • атопічної спадковості;
  • раннього переходу на штучне вигодовування (до тримісячного віку);
  • тривалих або частих курсів антибактеріальної терапії;
  • проявів дисбактеріозу;
  • хронічних захворювань і частих інтоксикацій;
  • проживання у великих містах.

Лікує тільки лікар!

Ваші подруги зіткнулися з «точно такою ж проблемою» і чарівний ефект одужання настав після застосування якоїсь лікувальної мазі? Не перетворюйте організм свого малюка в полігон для перевірки чужого досвіду! І ні в якому разі не «призначайте» дитині самостійно будь-які лікувальні препарати! Пам'ятайте: неграмотно підібрані засоби здатні «загнати» хворобу всередину. Дійсно ефективну терапію може призначити виключно лікар, так само як і відмінити раніше прописане лікування.

Відгуки про лікарів