Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Алергія на сонце: причини виникнення і лікування

Про те, з яких причин може розвинутися алергія на сонце і як її лікувати, розповідає лікар-дерматовенеролог клініки Into-Sana, Андріана Андріївна Дехтярчук.

При схильності до алергії на сонце, слід дотримуватися правил догляду за шкірою і не забувати про своєчасну профілактику.

Алергія на сонце - це збірне поняття, яке включає в себе велику групу фотодерматозів (тобто захворювань, які виникають внаслідок впливу сонячного випромінювання на шкіру).

Причини алергії на сонечко можуть бути найрізноманітнішими: від генетичної схильності (наявність схожих проявів у близьких родичів) до складних імунологічних змін шкіри (наприклад, дефіцит шкірних ферментів при порфіріях).

Чим небезпечна алергія на сонце?

Алергія на сонце небезпечна, насамперед, високою вірогідністю отримання термічних опіків, а також можливістю приєднання вторинної інфекції (особливо у діток при расчісуваннях внаслідок свербежу).

Лікування фотодерматозів - комплексне, левова частка складається зі своєчасної профілактики: використання легкого натурального одягу з метою захисту, бажано з подовженим рукавом, головних уборів, сонцезахисних кремів з SPF, відповідних до фототипу шкіри.

Місцево, при появі висипань, застосовують охолоджуючі примочки, аерозолі з пантенолом, у важких випадках - топічні кортикостероїди. Для системної терапії застосовують вітаміни і антиоксиданти (вітаміни А, Е, нікотинову кислоту, бета-каротин та ін.). Також застосовується фототерапія - дозоване перебування на сонці з поступовим збільшенням експозиції (з кожним наступним перебуванням буде збільшуватися толерантність до сонячного випромінювання - так зване "звикання").

За словами Андріани Андріївни Дехтярчук, лікаря-дерматовенеролога клініки Into-Sana, своєчасна профілактика та дотримання правил догляду за шкірою, що схильна до сонячних алергій, здатні скоротити до мінімуму неприємні наслідки перебування на сонечку.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів