Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Геморой у дітей: рідкість або реальність?

Сьогодні, на жаль, все більше дітей як у світі, так і в Україні, мають прояви закрепів (щільного випорожнення), що призводить до проктологічних проблем і в тому числі до геморою.

Сьогодні геморой виникає вже в дитячому віці. Дитячий лікар-хірург медичних центрів INTO-SANA Іськов Андрій Петрович пояснює причину виникнення, лікування та профілактику геморою у дітей.

Геморой або збільшення гемороїдальних вузлів - це захворювання, що виникає через збільшення гемороїдальних тіл навколо анусу, котрі у стані норми допомагають нам в утримані калових мас, а ще іноді викликають проблеми.

Ці тіла мають типове розташування навколо анусу в 3 місцях, тому саме в цих місцях і виникають збільшені гемороїдальні вузли.

Класифікація геморою:

  • Внутрішній геморой  - коли вузли збільшуються, але не виходять за межі анусу назовні і виявити його можливо лише при ректальному огляді пацієнта. 
  • Зовнішній геморой, що має 3 стадії в залежності від проявів:
    • 1 стадія – виходять при сильному натужуванні, але самостійно зникають через короткий час без натужування
    • 2 стадія – виходять при натужуванні, але ховаються через тривалий час або навіть не ховаються взагалі
    • 3 стадія – постійно присутнє без натужування. 

Також можуть бути ускладнення – це запалення, тромбування (порушення кровотоку), кровотеча, виразкування вузлів.

Прояви геморою у дітей

Геморой – це наслідок інших проблем, тобто прояв основного захворювання.

Що я маю на увазі – бувають вроджені прояви – це пов’язано з порушенням відтоку крові від органів тазу або наявності судинних аномалій.

В основному геморой виникає при сильному натужуванні та порушені відтоки крові від органів малого таза, а у дітей результатом цього може бути – закреп, щільне випорожнення, довге сидіння на горщику з імітацією дефекації (натужування) або просто сидіння, що викликає перетискання вен та неадекватний відтік крові.

У старших дітей провокувати цю проблему можуть інтенсивні тренування (зі сильною напругою), дуже довге сидіння та стояння без можливості рухатись і пагубні звички (алкоголь та тютюнопаління – викликають підйом тиску).

Пам’ятаємо, що геморой  - це прояв, а основне захворювання - це щось інше!

Так ось, при встановленні діагнозу виявляється, що майже всі, у кого є геморой, мають закрепи або щільне випорожнення, що вимагає від них сильного натужування, що призводить до збільшення внутрішньочеревного тиску і порушення відтоку крові від органів малого тазу. А це все, в свою чергу, викликає збільшення гемороїдальних тіл та провокує поступове виникнення геморою, як ускладнення основного захворювання.

Прояв – це те, на що починають скаржитись діти. Основна скарга - це біль типу «болить попа», або відчуття, що «в попі, щось заважає». Потім батьки помічають сам вузол і починають звертатись до лікарів. Іноді, першим проявом геморою може бути кровотеча – кров в горщику, унітазі та на папері. В деяких випадках посилення проявів викликає дуже гаряча їжа або пиття, інтенсивний спорт (з натужуванням) вживання алкоголю та тютюнопаління.

Як лікувати геморой у дітей?

Необхідно виявити першопричину геморою. 

  • Судинні аномалії (геморой у ранньому віці). У немовлят гемороїдальні тіла ще не сформовані, а більше нагадують венозні сплетення навколо анусу і розвиваються вони після 3 – 4-х років. Але при постійному натужуванні цей процес йде швидше і в 3 роки можна помітити гемороїдальні вузли. 
  • Вроджені аномалії (геморой в ранньому віці, або перші прояви через закрепи). Тут необхідно вплинути на причини натужування – пом’якшити випорожнення, ліквідувати закрепи, змінити спосіб життя.

Лікування повинен призначати лікар після ретельного огляду та визначення причини і тоді в комплексі назначати препарати, як від самого геморою, так і його першопричини.

Дуже багато зараз і психологічних аспектів виникнення закрепів і геморою. Ми живемо в непрості часи і діти це відчувають, тому різнопланова допомога від лікарів іноді стає необхідною.

Для діагностики та лікування геморою звертайтесь до кваліфікованих лікарів-проктологів у мережі медичних центрів INTO-SANA.

INTO-SANA турбується як мама!

м. Одеса

  • 0482 307 500
  • 0966 307 500
  • 0955 307 500

м. Київ

  • 044 393 0000
  • 096 393 0000
  • 050 393 0000

Телеграм-бот

Залишити заявку

Лікарі

Відгуки про лікарів