Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Дефіцит йоду в організмі

Хліб - усьому голова?
Ні! Йод — усьому голова!

ЙОД — дуже важливий мікроелемент для нашого організму. Цінність полягає в тому, що без нього щитоподібна залоза не зможе синтезувати свої гормони — тироксин (Т4) та трийодтиронін (Т3).

Щитоподібна залоза — королева обміну речовин. Немає жодної клітини у нашому тілі, якій би були не потрібні її гормони, відповідно, нестача йоду приводить до порушень її роботи.

Йододефіцит має значення у будь-який період життя, але найбільшу шкоду приносить під час вагітності (як для матері, так і для малечі) та у ранній новонароджений період. Адже від гормонів щитоподібної залози напряму залежить і безпечне протікання самої вагітності, і розвиток головного мозку плоду, і нервової системи новонародженого. Дефіцит йоду може привести до таких наслідків, як розумова відсталість: від падіння IQ на 10-15 пунктів до кретинізму; у дітей та підлітків сприяє порушенню розумового та фізичного розвитку; у дорослих може викликати як гіперфункцію щитоподібної залози, так і гіпотиреоз, сприяє когнітивним порушенням.

На жаль, Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

Куди ж подівся весь йод?

Геологічні процеси призвели до того, що з часом більша частина запасів йоду сконцентрувалась у морській воді. А от практично вся суша та прісні водойми збідніли. Тож ті продукти, які виросли у такому середовищі, не так вже й багаті на йод (і фейхоа зокрема). На відміну від морепродуктів. Згадайте, коли востаннє ви вживали водорості на обід? Згодні? Непросто забезпечити щоденне вживання свіжих морських продуктів.

Лікар-ендокринолог INTO-SANA Константінова Юлія Валентинівна розповідає як правильно та й якому вигляді вживати йод мешканцям України.

Допомогти собі можна досить просто і бюджетно — користуватись щодня йодованою сіллю. Не варто хвилюватись про стабільність йоду, сьогодні використовують калію йодат, який не випаровується за кілька місяців зберігання солі та при приготуванні їжі.

Йодовану сіль можна використовувати всюди, де використовується звичайна сіль. Це забезпечить в середньому вживання йоду у кількості 150 мкг на добу.

Скільки йоду на добу для щастя треба? Від народження до 6 місяців - 110 мкг; 7–12 місяців - 130 мкг; 1–8 років - 90 мкг; 9–13 років - 120 мкг; з 14 років - 150 мкг, вагітним - 220 мкг, у період лактації - 290 мкг.

Як бачите, йодована сіль вирішує питання йододефіциту у більшості людей, а вагітним та жінкам у період лактації варто додатково вживати йодовмісні препарати.

Лікарі

Відгуки про лікарів