Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Новини світової медицини

09 Жов 2015, 18:42

Одні технології змінять життя, інші дозволять одужувати більшій кількості пацієнтів, а деякі - просто цікаві й незвичайні самі по собі.

Рентген зсередини

«Розумна» пігулка, яка містить датчики для проведення колоноскопії (дослідження товстого кишечника зсередини), розроблена ізраїльськими фахівцями. Перед проведенням дослідження пацієнт приймає разом з їжею невелику кількість контрастної речовини. Через деякий час він ковтає пігулку, яка, досягаючи кишечника, починає на всі боки відтворювати рентгенівське випромінювання. Пристрій фіксує відбиті промені, а аналіз відстані дозволяє створювати 3D-образ внутрішньої поверхні кишечника і, зокрема, поліпів на ній. Крім дуже високої точності, перевагою нового методу є відсутність необхідності в очищенні кишечника, оскільки рентгенівська технологія, на відміну від оптичної (звичної колоноскопії за допомогою зонда), може «бачити» крізь вміст кишечника.

УЗД в планшеті

Philips Healthcare розробила мобільну систему, призначену для ультразвукової діагностики. Система складається з зонда (УЗ-датчика), який можна підключити до будь-якого планшету. Іншими словами, вона дозволяє обійтися без самого УЗ-апарату. Нова технологія надає низку додаткових переваг, особливо зручних для використання в районах з недостатнім рівнем медичного оснащення, де часто звичайне ультразвукове сканування просто недоступне.

МРТ як спосіб доставки медикаментів

Вчені університету Шеффілда розробили методику контрольованої доставки медикаментів до пухлин за допомогою МРТ. Унікальність методики полягає в тому, що медикамент (хіміопрепарат) поміщають у спеціальну намагнічену капсулу, яка вводиться пацієнтові. Потім пацієнт поміщається в МРТ апарат. Увімкнувши магнітне поле, лікар направляє рух капсули до пухлини, де і відбудеться її розчинення.

Лікар у кожний будинок

Дві великі страхові компанії в США анонсували, що з 2016 року для основних передплатників їх страхових продуктів буде доступна можливість відеозв'язку з лікарем через мобільний додаток. Пацієнт зможе призначити зручний для нього час і без візиту в клініку поспілкуватися з лікарем, повідомивши про свої проблеми і отримавши призначення. При цьому зі страхового рахунку буде списано в три рази менше коштів порівняно зі звичайним візитом в клініку.