Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Паліативна допомога в INTO-SANA

15 Лип 2024, 12:29

Паліативна допомога – це комплекс заходів, спрямованих на поліпшення якості життя паліативного пацієнта, запобігання та полегшення його фізичних та емоційних страждань, шляхом раннього виявлення і діагностування симптомів болю та розладів життєдіяльності, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної терапії та догляду. 

Паліативний пацієнт – пацієнт усіх вікових груп з обмеженим прогнозом життя, який страждає на невиліковні прогресуючі захворювання, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами, і супроводжуються вираженим больовим синдромом, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують тривалої медичної допомоги, догляду, або медико-психологічної реабілітації.

Паліативна допомога: 

  • забезпечує полегшення болю та інших неприємних симптомів
  • підвищує якість життя і може також позитивно вплинути на хід захворювання
  • застосовується на початку хвороби, у поєднанні з іншими методами лікування, призначеними для продовження життя, такими як хіміотерапія або променева терапія, а також включає в себе дослідження, необхідні для кращого розуміння та лікування складних клінічних ускладнень
  • не має наміру ані прискорити, ані відкласти смерть
  • пропонує систему підтримки, яка допомагає сім’ї впоратися з хворобою пацієнта 

Підстави надання послуг з паліативної допомоги:

  • направлення лікаря, якого обрано за декларацією 
  • направлення лікуючого лікаря
  • переведення з іншого закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) чи клінічного підрозділу під нагляд спеціалістів паліативної служби з оформленням відповідного направлення.

Медичні послуги, які надає мультидисциплінарна команда INTO-SANA амбулаторно або за місцем перебування пацієнта в рамках пакету “Мобільна паліативна допомога” :

  1. Надання паліативної медичної допомоги пацієнту/пацієнтці (дорослим та дітям) за місцем його/її перебування, зокрема, зі створенням стаціонару вдома за потреби, та/або з використанням засобів телекомунікації.
  2. Проведення оцінки стану пацієнта/пацієнтки щодо відповідності його/її критеріям надання паліативної допомоги та складання плану спостереження за  пацієнтом/пацієнткою, який/яка потребує такої допомоги.
  3. Оцінювання соматичного стану пацієнта/пацієнтки та виявлення порушень функцій життєво важливих органів і систем з подальшим переглядом плану спостереження пацієнта/пацієнтки за потреби.
  4. Оцінювання психологічного статусу пацієнта/пацієнтки та надання психологічної допомоги, зокрема із застосуванням психотерапевтичних інтервенцій. 
  5. Оцінювання (за допомогою методів, що відповідають психосоматичним особливостям пацієнта/пацієнтки) хронічного больового синдрому та його запобігання, лікування і контроль (зокрема, призначення та виписка рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні засоби та проведення знеболення). Оцінка та корекція нутриційного статусу. 
  6. Забір, транспортування біологічного матеріалу до лабораторії ЗОЗ або ЗОЗ, з яким укладено договір підряду, для  проведення таких лабораторних досліджень, зокрема:
    • розгорнутий клінічний аналіз крові;
    • біохімічний аналіз крові (загальний білок, альфа-амілаза, аспартатамінотрансфераза (АсАТ), аланінамінотрансфераза (АлАТ), білірубін і його фракції (загальний, прямий, непрямий), креатинін, сечовина, сечова кислота); 
    • міжнародне нормалізоване відношення (МНВ);
    • глюкоза в цільній крові;
    • загальний аналіз сечі;
    • кал на приховану кров.
  7. Видача направлення та/або забір, транспортування біологічних матеріалів для проведення інших лабораторних досліджень відповідно до галузевих стандартів.
  8. Проведення необхідних інструментальних обстежень за місцем перебування пацієнта/пацієнтки (за можливості) та/або у ЗОЗ, на умовах оренди, підряду та інших умов  користування відповідного обладнання. 
  9. Забезпечення, контроль симптоматичної терапії та догляду.
  10. Визначення показань для кисневої підтримки та організація її забезпечення за місцем перебування пацієнта/пацієнтки. 
  11. Спостереження та контроль за пацієнтом/пацієнткою, який/яка перебуває вдома, зокрема,  на кисневій терапії та/або респіраторній підтримці.
  12. Оцінка та визначення потреб пацієнта/пацієнтки в асистивних засобах для мобільності (можливості пересування пацієнта/пацієнтки та здійснення туалету). 
  13. Забезпечення лікарськими засобами відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів, зокрема, наркотичними засобами (через виписку рецептів), медичними виробами та розхідними матеріалами під час візиту команди до пацієнта/пацієнтки за місцем його/її перебування.
  14. Направлення пацієнта/пацієнтки для отримання спеціалізованої медичної допомоги за згодою пацієнта/пацієнтки та його/її законних представників за потреби.
  15. Надання невідкладної медичної допомоги пацієнту/пацієнтці при виникненні станів, що загрожують життю, під час відвідування, а також виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги ( за потреби ) та надання невідкладної медичної допомоги до її прибуття.
  16. Навчання членів родин пацієнта/пацієнтки (законних представників та осіб, які здійснюють догляд) навичкам догляду за паліативними пацієнтами/пацієнтками.
  17. Введення лікарських засобів пацієнтам з рідкісними захворюваннями в домашніх умовах (Home infusion).

Надання паліативної допомоги розпочинається від моменту постановки діагнозу невиліковного прогресуючого захворювання та обмеженого прогнозу життя і продовжується до останніх днів життя паліативного пацієнта.

Щоб дізнатися більше про послуги, що надаються згідно з програмою медичних гарантій від НСЗУ зв’яжіться з нами:

м. Одеса

  • 0482 307 500
  • 0966 307 500
  • 0955 307 500

Телеграм-бот