Як вилікувати печію?
Більшості людей знайомі неприємні симптоми печії. Але не усім. Сьогодні лікар-ендоскопіст вищої категорії клініки Into-Sana Віталій Миколайович Кутняк розповість виданню «Обозреватель» про причини виникнення печії, поради як позбутися її без шкоди для здоров'я, і в чому секрет людей, у яких її не буває.
Скажіть, що являє собою печія?
З точки зору пацієнта, печія - це стан, при якому відчувається або печіння всередині грудей, або кислотна відрижка. З медичної точки зору печія - це прояв закидання кислого вмісту шлунку в стравохід.
Слизова оболонка шлунку товста, її вкривають клітини, які продукують муцин - захисний слиз («плівочку»), і саме в шлунку в нормі повинна знаходитися соляна кислота. У стравоході таких клітин немає, тому коли туди з якихось причин потрапляє соляна кислота, слизова оболонка виявляється відкритою до цього впливу, її рецептори сприймають кислоту як загрозу, подразнення. Через це і виникають неприємні відчуття.
Якою б не була високою у людини кислотоутворювальна здатність шлунку, здоровий організм здатний з нею впоратися. Стани, що викликають потрапляння кислоти з шлунку в стравохід, називаються гастро-езофагеальна рефлюксна хвороба і грижа стравохідного отвору діафрагми. При наявності такої патології, навіть якщо у пацієнта нормальна кислотність, соляна кислота потрапляє в стравохід і викликає печію.
Які фактори здатні спровокувати печію?
Одним з основних провокаторів печії є паління, особливо натщесерце. Під час паління при ковтанні слини рецептори під впливом нікотинових смол дуже активно виробляють соляну кислоту, і це підвищує рівень кислотності. Тому людям, що палять, рекомендовано з'їдати хоча б маленький бутерброд, перш ніж узяти ранкову сигарету. Наступний фактор - це відсутність режиму харчування. Якщо, скажімо, людина снідає в 6:30 ранку, а обідає в 14, а наступного дня снідає в 10 ранку, і обідає тільки в 17 годин, то така нерегулярність харчування може стимулювати клітини, які виробляють соляну кислоту, і провокувати появу печії. Важливим "провокатором" є гостра їжа і спеції: перець, аджика, соус чилі і т.д. Ці продукти є природними стимуляторами вироблення соляної кислоти. Також появу печії провокує консервація, що містить столовий оцет.
Чи правда, що можна уникнути печії, якщо протягом години після їжі не приймати положення лежачи?
Якщо у людини немає серйозної патології, проблем з печією у неї не буде, навіть якщо вона ляже спати одразу після прийому їжі. Але якщо є грижа стравохідного отвору діафрагми, то досить прилягти після вечері перед телевізором, як одразу ж виникає різкий закид кислоти в стравохід. Тому люди, у яких є схильність до печії, зазвичай сплять на високих подушках, щоб не давати чисто фізично можливості вмісту шлунка перетікати в стравохід.
У кого ніколи не буває печії?
Печії не буває у двох типів людей. Перший тип - це люди зі зниженою кислотністю, яка є спадковим фактором. Однак не можна сказати, що мати знижену кислотність краще, ніж підвищену, бо при підвищеній кислотності частіше виникають виразки, а при зниженій - пухлини. Другий тип - це люди, що педантично ставляться до свого харчування, включають в раціон багато продуктів, що мають огортаючий характер. До таких продуктів відносяться олії - кукурудзяна, оливкова, а також відвар насіння льону, а також киселі з будь-яких ягід з використанням натурального крохмалю.
Якщо печія вже є, як її побороти в домашніх умовах?
Найбезпечніший спосіб - це використовувати одну з чотирьох поширених лужних мінеральних вод. Три з них виробляються в Україні («Поляна Квасова», «Поляна Купіль» і «Лужанська»), четверта - в Грузії («Боржомі»). Гідрокарбонатна содова вода приймається для лікування печії по 200 мл 3 рази на добу через 30-45 хвилин після прийому їжі. Тобто в день треба випивати по 600 мл. Щоб відчути цілющий ефект, достатньо 5 днів. Якщо ж після п'ятиденного прийому лікувальної мінеральної води симптоми печії повністю не пішли, рекомендовано ендоскопічне обстеження стінок стравоходу, яке називається фіброезофагогастродуоденоскопія (ФЕГДС) або відеоезофагогастродуоденоскопія (ВЕГДС). Після цього дослідження лікар-гастроентеролог призначає лікувальну терапію і дає рекомендації, на які продукти більше звернути увагу, а які вилучити з раціону.
Чи можна використовувати соду для купірування печії?
Сода дійсно дуже ефективно знімає симптоми печії, але може викликати опіки стравоходу, кровотечі та інші серйозні проблеми. Тому на сьогоднішній день цей популярний в радянські часи варварський спосіб застосовується вкрай рідко, тільки в екстрених випадках. Якщо ж користуватися содою як єдиним методом боротьби з печією, неминуче виникнуть куди більш неприємні симптоми, ніж ті, що викликані печією. Тільки в крайньому випадку, якщо ви перебуваєте далеко від цивілізації, можна розчинити соду у воді і випити таку імпровізовану мінералку. Для людини вагою 100 кг дозування буде таким - десертна ложка соди на 400 мл кип'яченої води. Сода не повинна бути концентрованою, тільки в розчинному стані, так вона більш бережно впливає на слизову оболонку. Але це спосіб разовий і досить шкідливий. Вилікуватися від печії за допомогою соди неможливо.
Які ліки, що продаються в аптеці, найбільш ефективні і безпечні?
Препарати від печії діляться на три групи. Перша група, найбільш давня, має ефект, що обволакує, як і продукти, які я називав раніше. Це препарати типу «Вікалін» і «Вікаїр». Із сучасних ліків таку дію має «Де-нол».
Пізніше з'явилися препарати, які називаються H2 блокатори. З їх допомогою фармакологи намагалися блокувати клітини, що виробляють соляну кислоту. У радянський час найбільш популярними ліками цієї серії були «Фамотидин», його угорський аналог «Квамател», а також «Ранітидин». Ліки цієї групи досить дієві, але мають серйозні побічні ефекти.
В останні 10-15 років препаратами першої лінії при печії і високій кислотності є інгібітори протонної помпи (ІПП). Першими з таких лікарських засобів був «Омепразол» виробництва «ДОКТОР Реддіс». Надалі різні виробники почали шукати його ізомери та аналоги, більш очищені і дорогі, з меншою кількістю побічних ефектів. В результаті трійка найбільш ефективних і безпечних препаратів виглядає так: «Паріет» виробництва компанії «Янссен Силаг» (Бельгія - Швейцарія), «Контролок» виробництва «Нікомед – Такеда» (Німеччина) і «Нексіум» виробництва «Астра Зенека» (Англія - Швеція). Ці ліки досить дорогі, ціна за упаковку обчислюється сотнями гривень, тому люди, яким вони не по кишені, купують доступні препарати даної групи – «Омез», «Омепразол» і «Гевіскон». Їх ціна, залежно від виробника, коливається від 20 до 80 гривень за упаковку. Тобто найбільш дієвими препаратами від печії на сьогоднішній день є «Омепразол» і його аналоги.