Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Дитина кашляє? Шукайте причину

Кашель часто не сприймається батьками, як щось серйозне. «Ну, покашлює дитина. Але ж температури немає, горло ніби спокійне, на вулиці давно тепло. Минеться так само непомітно, як і почався», — заспокоюють себе мами і тата. Але педіатри багатопрофільної поліклініки Into-Sana не згодні з такою байдужістю до кашлю і настійно рекомендують — шукайте причину. Все може виявитися не так безневинно.

Кашель може виникнути з багатьох причин. Бути як застудним захворюванням, так і одним із симптомів багатьох інших. По суті, кашель є захисною реакцією організму, яка покликана очистити дихальні шляхи від накопичення вологого секрету, чужорідних тих, хвороботворних мікробів.

Надія Валанцевич, педіатр, провідний імунолог багатопрофільної поліклініки Into-Sana, пояснює, що найчастіше наші діти кашляють від ГРВІ, пересушеного повітря у приміщеннях, запальних процесів у дихальних шляхах і ЛОР-органах. Але не тільки. Кашель може бути ще і психогенного характеру.

І це лише найочевидніші причини для кашлю. Вузькі фахівці можуть виділити і кашель при ваді серця, порушеннях діяльності системи травлення, алергічних проявах. Але це розуміння є тільки у фахівця.

Проте батькам потрібно мати мінімальні знання, щоб розуміти, допомога фахівця потрібна негайно чи можна в плановому порядку записати дитину на прийом.

Як правильно розпізнати захворювання

Сухий кашель плюс нежить — цілком імовірно, алергічна реакція. Найчастіше мучить дитину ночами, може тривати досить довго.

Сухий кашель плюс температура, через кілька днів переходить у вологий — ознаки ГРВІ. У комбінації з синуситом кашель може посилюватись вранці та ввечері, тому що слиз, що стікає по задній стінці в гортань, викликає додаткову подразнювальну дію.

Постійний і болісний сухий кашель — ознака фарингіту і трахеїту.

Грубий, гавкаючий кашель — ознака ларингіту.

Нападоподібний кашель плюс неспокійна поведінка дитини, ядуха — в дихальних шляхах може бути чужорідне тіло — терміново вживайте заходів з порятунку дитини!

Увага! Терміново покажіть дитину лікарю, якщо виявили у виділеннях при кашлі кров, якщо у дитини під час кашлю починається виснажливий напад, який складно пояснити. Самолікування в таких випадках надзвичайно небезпечне і може призвести до тяжких наслідків.

Відгуки про лікарів