Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чоловіче безпліддя

У половині випадків причиною неможливості завагітніти є безпліддя чоловіка. Захворювання, що спричиняють чоловіче безпліддя, часто протікають без будь-яких симптомів і виявляються лише в невдачі забезпечити зачаття. У випадку, якщо протягом року активного статевого життя без застосування контрацепції не відбувається вагітність, рекомендується провести обстеження пари, яке доцільніше розпочати з чоловіка. Діагностика чоловічого безпліддя у більшості випадків є простішою, більш доступною за ціною та вимагає менше медичного втручання.

Лікар-уролога медичних центрів INTO-SANA Думенко Оксана Миколаївна пояснює основні причини чоловічого безпліддя та можливості лікування.

Донедавна безпліддя вважалося переважно жіночою проблемою. Однак останні дослідження вказують на те, що у половині випадків безпліддя у подружніх пар мають чоловіче походження. 

Поширена точка зору, яка стверджує, що винна в неможливості зачаття дитини завжди жінці, є глибоко помилковою. Вчені давно довели, що чоловіче безпліддя є так само поширеним явищем, як і жіноче. Якщо виникають труднощі з вагітністю, ймовірність того, що проблеми пов'язані саме з чоловіком, становить близько 40%.

Які причини чоловічого безпліддя? 

Звичайно, причин багато. Лікарі урологи-андрологи, які займаються лікуванням чоловіків, починаючи з народження, наголошують, що основні причини безпліддя виникають внаслідок того, що неналежно відстежується розвиток хлопчиків - наявність гормональних порушень та генетичних аномалій.  

Наприклад, бувають анатомічні, або інфекційні причини безпліддя. Епідемічний паротит – інфекція, яка при вираженому запальному процесі у хлопчиків може давати вторинне безпліддя в майбутньому. Дана інфекція повинна правильно лікуватись і після неї повинна бути реабілітація, для того, щоб хворий в майбутньому міг мати дітей. Існують наукові дані, які свідчать, що навіть недоїдання в дитинстві може впливати на плодовитість чоловіка в дорослому віці.

Причиною безпліддя являються також захворювання, що передаються статевим  шляхом. Перенісши  венеричне захворювання чоловік  може залишитись безплідним, тому повинна проводитись профілактика запальних процесів.

Крім того, причинами безпліддя є генетичні проблеми та соматична патологія, які можуть впливати на стан сперматогенезу.   

Нарешті, чоловіче безпліддя може бути викликане цілою низкою зовнішніх причин: навколишнє середовище, радіація, пестициди, генно-модифіковані продукти, алкоголь ( особливо  вживання  пива), тютюн, наркотики, деякі медикаменти,  нестача вітамінів та  мікроелементів  і навіть неналежне поводження з власним організмом: занадто тугий одяг, часте відвідування сауни.  Особливо хочеться відмітити такий шкідливий фактор як зайва вага і надмірне вживання шкідливої їжі, що можуть призводити до метаболічних змін і впливати на сперматогенез!

Всі перераховані причини безпліддя чоловіків може вирішити та простежити лікар уролог-андролог. На сьогоднішній день кваліфікація лікарів в Україні достатньо висока.

Пацієнти-чоловіки повинні знати, що навіть коли нічого не турбує, обстеження власного здоров’я є обов'язковою процедурою. Якщо жінка щорічно відвідує свого лікаря-гінеколога, то чоловік так само може мати свого уролога для підтримки здоров'я чи отримання психоемоційної допомоги. Саме вчасне лікування завжди може попередити безпліддя. 

З чого почати лікування безпліддя?   

Перш ніж почати лікування, подружжю необхідно пройти обстеження для виявлення причин безпліддя. Якщо зачаттю заважають спайки в маткових трубах жінки, їх прохідність відновлять хірургічним шляхом. Якщо вся справа в зниженій кількості сперматозоїдів — чоловікові запропонують пройти відповідне лікування. 

Незважаючи  на  серйозність  проблеми  чоловічого  безпліддя,  при вчасному звертанні можливо  домогтися  успіху у більшості  випадків!

Кожен чоловік повинен приділяти увагу своєму здоров'ю, особливо якщо він має намір стати батьком і прагне, щоб його дитина виросла здоровою. Регулярні обстеження, бажано з дитинства, дозволяють вчасно виявляти можливі проблеми та спостерігати їх в подальшому. Після початку статевого життя, важливо відслідковувати можливі інфікування і регулярно проходити обстеження на венеричні захворювання. Чоловікам у віці старше 40 років рекомендується проходити щорічний чек-ап уролога - це абсолютно нормальний і цивілізований підхід до свого здоров'я.

Записуйтесь на програму обстеження чоловічого здоров'я або на консультацію до лікаря-уролога в мережі медичних центрів INTO-SANA

 м. Одеса

0482 307 500
0966 307 500
0955 307 500

м. Київ

044 393 0000
096 393 0000
050 393 0000

Телеграм-бот

Заявка на прийом

Лікарі

Відгуки про лікарів