Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Перегрів на сонці і занадто холодні напої - головна причина літніх застуд

Майже п'ята частина всіх гострих респіраторних захворювань припадає на літо. Серед літніх ГРЗ нерідкі й такі непрості як ангіни, бронхіти, пневмонії. Дорослі частіше хворіють через зловживання холодними напоями, а діти - через незрілість імунної системи, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

Незважаючи на спеку, ймовірність захворіти на ГРЗ залишається навіть влітку. Пов'язано це головним чином з тим, що влітку люди більше подорожують. Внаслідок цього ймовірність обміну мікрофлорою між людьми зростає, шанси підхопити інфекцію збільшуються.

Ще одна причина літніх застуд - це різкі перепади температури, що впливають на організм, наприклад, перегрів на сонці та охолодження під кондиціонером. Морозиво і дуже холодні напої іноді стають причиною локального переохолодження тканин, яке також може призвести до хвороби. Крім того, виявляється, перегрів діє на організм людини так само, як і переохолодження: знижує захисні сили організму. Постійний вплив гарячого повітря, тривале лежання на пляжі, значний контраст температури в кондиційованих приміщеннях і на вулиці можуть стати причиною імунного збою. В організм можуть потрапити хвороботворні мікроорганізми або активізуватися ті, що вже є.

Літні ГРЗ найчастіше виявляються складнішими за зимові, вважають у клініці Into-Sana. «Справа в тому, що влітку нежить, кашель та інші симптоми здаються нам безпечними, - пояснює лікар-терапевт клініки Into-Sana Оксана Миколаївна Четверикова, - і не змушують нас вдаватися до лікування. Тому літні ГРЗ більш схильні до затяжного перебігу та розвитку ускладнень. Крім того, у спеку причиною гострих респіраторних захворювань часто стають мікоплазма, легіонелли, хламідії та інші атипові мікроорганізми».

Тому й лікування літніх ГРЗ має певні особливості.

«Теплі напої, жарознижуючі препарати при температурі вище 38°С, антисептики для горла і сольові краплі в ніс, звичайно ж залишаються в силі, - пояснює Оксана Миколаївна, - але закутуватися в ковдри і потіти, як взимку, літом неможна. Вибір антибіотика влітку також змінюється. Пов'язано це з особливостями збудників, тому «літні» препарати відрізняються від «зимових».

У складних випадках за допомогою слід звернутися до фахівця, адже звичайні ліки можуть і не подіяти.

Лікарі нагадують, що якщо імунна система міцна, то ніякі сюрпризи погоди, перепади температури і дощі не зіпсують самопочуття. Якщо ж ви потрапили під дощ і сильно промокли, вдома змініть мокрий одяг на сухий, прийміть душ і випийте теплого чаю. До речі, літо - найкращий час для того, щоб почати загартовування. Не втрачайте цієї можливості.

Відгуки про лікарів