Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Негазована мінеральна вода - найкращий напій для літа

Літня спека створює екстремальні умови для організму. Щоб зберегти добре самопочуття, потрібно правильно обирати одяг, організувати збалансований, насичений овочами та фруктами раціон харчування і пити достатню кількість води. Після кисню вода - найважливіша речовина для здоров'я людини.

Злагоджена робота всіх внутрішніх органів, а, головне, серцево-судинної системи можлива тільки при нормальному водно-сольовому балансі. Він порушується, коли через спеку зростає втрата рідини. Вода необхідна для всіх життєво-важливих процесів.

Не існує загальної універсальної для всіх норми споживання води. Кожній людині бажано випивати в середньому 30 мл рідини на кілограм маси тіла. На спеці, при великому фізичному навантаженні, при підвищеному потовиділенні пити треба більше. Про нестачу води в організмі свідчить спрага, темно-жовтий колір сечі, мала кількість сечі, а також перевтома і слабкість.

Заповнювати втрату води слід залежно від вираженості потовиділення. Чим більше втрати вологи, тим більше потрібно пити. Однак і тут не завадить почуття міри. Надмірне споживання рідини може мати негативні наслідки і спровокувати набряки, а у важких випадках - асцит, набряк легенів і мозку.

Відчуття спраги у спеку добре знімає прохолодна вода і чай з лимоном або м'ятою. Відмінний напій для літа - звичайна мінеральна столова вода. Разом з потом організм втрачає також солі, а мінеральна вода допомагає підтримувати водно-сольовий баланс. Солодкі напої та соки для втамування спраги вживати не рекомендується - в них багато цукру. Гарним засобом втамування спраги буде зелений свіжозаварений чай, оскільки володіє ще й тонізуючою дією.

Влітку слід відкоригувати і раціону харчування. Переважно збільшити обсяг свіжих овочів і фруктів. Готувати їжу краще з додаванням невеликої кількості води. М'ясних і жирних страв повинно бути менше, так як в процесі перетравлювання цих продуктів виділяється велика кількість енергії, а з нею і тепла.

Ці доступні заходи допоможуть вам зберігати бадьорість і гарне самопочуття навіть у найспекотніші дні.

Відгуки про лікарів