Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Кашель? Чи треба його лікувати?

Кашель супроводжує велику кількість захворювань. Найчастішою причиною виникнення кашлю є гострі респіраторно-вірусні захворювання, бронхіти, пневмонії. Також цей симптом може свідчити про наявність туберкульозу, раку легень, бронхіальної астми, хронічних обструктивних захворювань легень. Кашлем супроводжуються деякі захворювання, які, здавалося б, не пов'язані з дихальною системою, наприклад, грижа стравохідного отвору діафрагми, гастроезофагальна рефлюксна хвороба, серцева недостатність. Можливо також поява кашлю на тлі неврозів, та в результаті лікування деякими лікарськими препаратами. У всіх цих випадках спостерігаються різні механізми появи кашлю.

Кашель не є самостійним захворюванням, він лише свідчить про те, що стався «збій» в нашому організмі. Тому невірно ставити перед собою завдання позбутися кашлю, набагато важливіше зрозуміти причину виникнення цього явища, оскільки ігнорування даного симптому може загрожувати життю.

Як реагувати на кашель?

1. При виникненні кашлю в період сезонного підвищення захворюваності на ГРВІ та за наявності характерних для ГРВІ симптомів (гострий початок захворювання, підвищення температури тіла, нежить, першіння в горлі) важливо знайти час для своєчасного лікування захворювання з метою запобігання ускладненням. Основою успішного лікування ГРВІ є постільний режим і рясне пиття.

До лікаря - терапевта необхідно звертатися в обов'язковому порядку в наступних випадках:

  • При симптомах, характерних для грипу: стійке підвищення температури тіла до 39-40?С, озноб, сильний головний біль, біль при рухах очима, біль у м'язах. Справа в тому, що для грипу характерний стрімкий розвиток захворювання, часте ускладнення пневмоніями. З цієї причини важливо перебувати під наглядом лікаря.
  • При збереженні підвищеної температури тіла на п'ятий день захворювання, при повторному погіршенні загального самопочуття, посиленні кашлю, появі болю в грудях при диханні і кашлі, і т.п. Подібні зміни стану свідчать про приєднання таких ускладнень, як бронхіт, пневмонія, гайморит.
  • При збереженні кашлю більше трьох тижнів після захворювання ГРВІ.

2. При наявності кашлю на тлі відсутності інших «простудних» симптомів важливо не відкладати візит до лікаря-терапевта, навіть якщо цей кашель вам жити не заважає. У даному випадку, можливо, ваш організм подає перші сигнали «SOS».

3. Хронічний кашель, загальна сумарна тривалість якого 2 місяці на рік і більше, свідчить про те, що зміни, що відбуваються у вашому організмі, стають все менш оборотними, а, отже, це може впливати на якість та тривалість життя. Найчастіше такий кашель супроводжує хронічні обструктивні захворювання легень (хронічний бронхіт, емфізему легенів), бронхіальну астму. Лікування цих хвороб обов'язково має проходити під наглядом пульмонолога! Не можна чекати появи задишки і нападів задухи.

Відгуки про лікарів