Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як правильно видаляти кліща

Про те, як правильно видалити кліща електронному виданню uaua.info розповіла лікар-дерматовенеролог дорослий і дитячий медичних центрів Into-Sana, Дехтярчук Андріана Андріївна.

Якщо ви знайшли у дитини або у себе кліща, для правильного його видалення треба звернутися до хірурга або травматолога. Лікар видалить кліща повністю, щоб санепідемслужба могла його вивчити і з'ясувати інфіковано чи тварину. Якщо лікаря поблизу немає, доведеться видаляти кліща самостійно. Але не варто намагатися видалити кліща «голими руками». Треба «озброїтися» ниткою або пінцетом з широкими кінцями. Не можна видаляти кліща за допомогою олії, вазеліну, шляхом підігрівання або нанесення подразнюючих косметичних засобів.

З міцної тонкої нитки робимо петлю, чіпляємо головку кліща, потім плавно потягнути нитку то вправо, то вліво, і намагаємося повністю вивільнити хоботок кліща зі шкіри. Також можна «викрутити» кліща пінцетом. Для цього захоплюємо комаху і повільно викручуємо (не тягнемо!) За годинниковою стрілкою. Шипи хоботка повинні згорнутися і відкріпитися, при цьому голова кліща не має відірватися. Якщо частина кліща залишиться в ранці, її необхідно видалити стерильною голкою.

Важливо обробити місце 3-процентним розчином йоду, спиртом або одеколоном після видалення кліща. Категорично забороняється розчавлювати комаху на тілі - це може призвести до інфікування. Видаленого кліща необхідно або спалити, або здати в медпункт.

Протягом 30 днів після укусу необхідно спостерігати за місцем, що піддалося атаці кліща. При найменшому почервонінні необхідно терміново звернутися до лікаря.

Відгуки про лікарів