Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як правильно спланувати літній відпочинок дитини з користю для здоров'я

З початком літніх канікул у школярів з'являється довгоочікувана можливість відпочити, а у їхніх батьків — поліпшити здоров'я дітей. Адже за навчальний рік вони перенесли численні перевантаження і масу стресів, які залишили свій слід на їхньому самопочутті.

Для дитини літо — час зміни обстановки, коли можна спокійно гуляти, грати, подорожувати, а заодно загартовуватися і набиратися позитивних емоцій. Мами і тата повинні пам'ятати, що канікули — вдалий час для перевірки стану здоров'я дитини та вирішення всіх проблем, що накопичилися в цій області.

Фахівці INTO-SANA радять сходити до педіатра ще до планування дитячого літнього відпочинку. За необхідності педіатр може призначити дитині консультацію отоларинголога, окуліста, невролога, дерматолога й інших лікарів.

«Батьки повинні мати повну інформацію про стан здоров'я своїх дітей, щоб спланувати літній відпочинок з максимальною користю для організму, що росте, — зауважує Анна Єськова, лікар-педіатр вищої категорії, завідувачка відділенням педіатрії клініки INTO-SANA. — Відпочинок в лісі або в горах найкраще підійде дітям з різними проявами неврозів, хронічною патологією бронхолегеневої системи. У Карпати слід відвезти тих дітей, у яких є хронічна патологія шлунково-кишкового тракту і нирок. Морський клімат буде корисний дітям з хронічною патологією ЛОР-органів, дихальних шляхів і опорно-рухового апарату. Надлишок сонця і гірське повітря не підходять дітям із захворюваннями серцево-судинної системи, тому їх оздоровлення повинно проходити у звичному кліматі».

На думку педіатра, в санаторії слід провести не менше одного місяця, адже там в оздоровленні дитини бере участь відразу ряд чинників: природні умови (сприятливий клімат, мінеральні води або грязі, море), дієти, режим дня, фізіотерапевтичні методики.

Протипоказано санаторно-курортне лікування при таких захворюваннях: інфекційні захворювання, загострення хронічних захворювань, недостатність кровообігу, інфекційні хвороби очей, шкіри, злоякісні новоутворення, психічні розлади у гострій фазі, активна форма туберкульозу.

Відправити дітей на курорт не завжди можливо, в такому випадку слід подбати про створення відповідних для оздоровлення умов удома. Фахівці INTO-SANA нагадують, що дитині в першу чергу необхідний постійний режим дня, в якому буде виділено достатньо часу як на рухову активність на свіжому повітрі, так і на сон. Харчування має бути здоровим, містити достатню кількість вітамінів і мікроелементів (фрукти та овочі, свіжі соки, м'ясні, рибні та кисломолочні продукти).

«Якщо батьки посприяють тому, щоб дитячі канікули були насичені цікавими подіями та позитивними емоціями, то діти гарантовано зможуть якісно відпочити і набратися сил до нового навчального року», — робить висновок Анна Єськова.

Відгуки про лікарів