Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як не захворіти на відпочинку за кордоном, і що робити, якщо це все ж сталося

За деяких захворювань авіапереліт і зміна клімату можуть нашкодити організму. До них належать декомпенсована серцева недостатність, виражений атеросклероз судин головного мозку та серця, виражені гормональні порушення, активне запалення нирок, вітіліго, гіпертиреоз і ряд інших хвороб та станів. Не підходить переліт на літаку і дітям з порушеним носовим диханням.

«Перед подорожжю уточніть, яка епідеміологічна ситуація в тому регіоні, де ви плануєте відпочивати. Слід зробити щеплення від ендемічних інфекційних хвороб. Важливо до поїздки уточнити алгоритм дій за страховим полісом, особливо при отруєннях або інфекційних хворобах, — рекомендує Валерія Гедражко, лікар-терапевт вищої категорії клініки INTO-SANA. — Якщо на відпочинку за кордоном уникнути хвороби не вдалося, то постарайтеся отримати у лікаря опис захворювання і проведеного лікування».

Прості запобіжні заходи допоможуть уникнути складнощів зі шлунком і кишечником. Не варто з перших же днів відпочинку їсти незнайомі страви. Слід проявляти помірність у харчуванні й намагатися споживати їжу в гарячому вигляді (особливо це стосується країн Азії і Африки). Тільки після термічної обробки можна їсти морепродукти. Купувати їжу на вулиці не рекомендується. Необхідно пити багато рідини, бажано з закупорених пляшок. Не можна забувати про просте правило — ретельно мити руки перед їжею. Будь-які овочі та фрукти перед їжею також потрібно добре вимити. Пам'ятайте, що сирі молочні продукти часто стають причиною зараження такими інфекціями, як сальмонельоз та бруцельоз.

Якщо до місця відпочинку має бути тривалий переліт або переїзд, то слід потурбуватися про профілактику варикозу, для чого в дорогу краще надягти спеціальні гольфи (підійде перший ступінь компресії). Якщо варикозна хвороба вам знайома, то перед подорожжю краще відвідати судинного хірурга і провести доплерівське дослідження (УЗД) вен.

«У південних державах слід віддавати перевагу вільному бавовняному одягу, який буде максимально закривати тіло від ультрафіолетового випромінювання. Бажано підібрати окуляри з хорошим УФ-фільтром, при цьому враховувати, що темно-сіре, темно-зелене, коричневе скло найкраще захищає очі від шкідливих для сітківки променів. Головні убори повинні закривати від сонця очі та обличчя. Для піших подорожей важливо вибрати відповідне взуття, бажано на амортизуючій підошві, з закритим носком і фіксованою п'ятою», радить Валерія Гедражко.

На відпочинок за кордоном потрібно обов'язково взяти з собою аптечку, щоб засоби першої допомоги були завжди під рукою. В аптечці повинні бути: жарознижувальні та протизапальні препарати, спазмолітики, сорбенти, засоби проти діареї, кишковий антибіотик, протиалергічні засоби, обволікаючі слизову стравоходу та шлунка суспензії, лейкопластир, бинт, ножиці, пінцет, антисептична мазь, засіб від комах і таблетки для очищення води.

Відгуки про лікарів