Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що робити, якщо у новонародженого ГРВІ?

У зимовий період у новонароджених і дітей відзначається зростання захворюваності на ГРВІ та інфекційним ринітом. Це пов'язано з сезонним підвищенням захворюваності у дорослих, які можуть заразити малюка, а також через зниження вологості повітря в більшості приміщень з центральним опаленням. На питання видання «Обозреватель» дає відповіді лікар-педіатр вищої категорії медичних центрів Into-Sana, Хомич Людмила Олексіївна.

Слизова оболонка носа пересушується. Порушується фільтраційна функція носа і частинки пилу, бактерії і віруси, що містяться в повітрі, при вдиху вільно проникають в дихальні шляхи. Через велику кількість кірочок в порожнині носа діти починають дихати ротом, що надходить при цьому в дихальні шляхи холодне повітря легко призводить до простудних захворювань. У перші 3-5 місяців життя малюка в крові його містяться пасивно передані материнські антитіла проти більшості респіраторних вірусів. Потім ці антитіла зникають, і дитина виявляється незахищеною перед інфекцією. Тому в перший рік життя дитини батьки повинні створити сприятливі умови для становлення його імунітету: по можливості якомога довше годувати дитину грудним молоком, дотримуватися режиму дня, стежити за оптимальною температурою і вологістю в кімнаті дитини, регулярно гуляти з дитиною на свіжому повітрі, гартувати її, робити легкий масаж і гімнастику.

Часті супутники респіраторного захворювання: нежить, кашель, підвищення температури, погіршення апетиту або взагалі відмова від їжі, млявість, примхливість. Чимало дискомфорту приносить малюкові ускладнене носове дихання. У цьому випадку обов'язково треба промивати носик малюка сольовими розчинами, внаслідок цього слиз і сухі часточки будуть розм'якшуватися, і будуть легше відходити. Для цього необхідно вкласти дитину на спинку і повернути головку на бік, закапати 1-2 краплі сольового розчину в нижню ніздрю, а потім повторити маніпуляцію з іншого боку. Для видалення слизу можна використовувати назальний аспіратор, а для туалету носових ходів можна приготувати довгі турундочкі з ватки, змочити їх оливковою олією, потім "угвинчувати" у кожну ніздрю і швидко виймати. Більш старшу дитину треба навчити правильно сякатися. Спочатку дитина закриває одну ніздрю і несильно дихає через другу, потім проробляє туж саму операцію іншою ніздрею, тим самим носова порожнина очищується від слизу.

Підвищення температури є захисною реакцією організму у відповідь на вірусну інфекцію. Якщо дитина добре переносить температуру 38-38,5?С, то давати жарознижуючі препарати йому не потрібно. «Збиваючи» невисоку температуру, ми заважаємо організму виробляти захисні антитіла до інфекції, і організм слабо бореться з хворобою. Винятком є діти до 3-х місяців, діти з захворюваннями нервової системи та схильні до судом. При підвищенні температури можна дати малюкові парацетамол або ібупрофен у віковому дозуванні у вигляді сиропу або в свічках. При підвищенні температури, виникненні нежиті, покашлюванні або вираженому кашлі треба обов'язково показатися лікарю.

Для профілактики захворювань можна використовувати правила для початку загартовування з перших місяців життя малюка: провітрювати приміщення в будь-який час дня і року, не перегрівати дитину, частіше ходити на прогулянки незалежно від погоди; протипоказання - сильний вітер і мороз нижче -10?С; купати малюка бажано при кімнатній температурі, починаючи з температури води 35-36?С і поступово знижуючи її на кілька градусів. Протягом дня, а також після купання корисно приймати повітряні ванни. Якщо мама годує дитину груддю, то тим самим формує у нього міцний імунітет, а це немало для здоров'я та правильного розвитку.

При сезонному підвищенні захворюваності необхідно уникати місць великого скупчення людей.

Відгуки про лікарів