Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Аби відпустка принесла користь здоров'ю

Провести літню відпустку з максимальною користю для здоров'я бажає кожен з нас. Саме тому залишається вельми популярним санаторний відпочинок - це вдале поєднання оздоровчих процедур, подорожі і самого відпочинку. Якщо людина здорова і не має хронічних захворювань, вона може планувати літній відпочинок на власний розсуд. Але існують хронічні захворювання і стани, при яких рекомендуються певні обмеження. У такому випадку у виборі регіону та виду відпочинку повинен приймати участь лікар, що лікує.

Існує чимало протипоказань для подорожей і курортно-санаторного лікування. Так, перебування в санаторії в період гострої стадії або загострення хронічної хвороби не рекомендується. Тривала подорож і різка зміна клімату може призвести до погіршення самопочуття. Особливо чутливими до складнощів дороги і важко адаптуються до нових умов люди з гіпертонією, у яких показники тиску перевищують 140/90 мм рт. ст. Також може розладнатися здоров'я у тих, хто має набряки або задишку (внаслідок серцевої недостатності), високий рівень цукру крові, бронхіт або бронхіальну астму в стадії загострення, виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки.

Велике значення для здоров'я має вибір регіону. Перебування на сонці корисно при таких шкірних захворюваннях, як псоріаз і екзема. А при системному червоному вовчаку, різних видах пухлин, гінекологічних захворюваннях на тлі гіперестрогенеміі, навпаки, сонячні ванни протипоказані. Поїздка в гори і лісисту місцевість більш підходить людям, що страждають гіпертонією. Їм буде комфортно в широтах з помірним кліматом з середньою вологістю. Субтропіки та узбережжя Середземного моря підходять людям з хронічним бронхітом.

Велику роль у збереженні здоров'я відіграє вибір транспорту для подорожі. Так, при схильності до тромбофлебіту і варикозного розширення вен краще відмовитися від автобусних турів або тривалих перельотів. Поїздка має бути комфортною, а подорожуючий з таким діагнозом повинен використовувати будь-яку можливість для прогулянки, щоб розім'яти ноги і розігнати кров.

Протипоказанням до авіаперельотів є виражена анемія, обструктивні захворювання легень, нещодавно перенесені операції, травми, інфаркти або інсульти. Задушливі вагони потяга або автобуси не підходять для подорожі пацієнтам із нейроциркуляторною дистонією і серцевими хворобами.

Якщо ж ви віддаєте перевагу для відпочинку екзотичним країнам, важливим моментом безпеки у відпустці є знання способів профілактики зараження небезпечними інфекціями. Перед поїздкою слід поцікавитися, які захворювання поширені в даній місцевості і які додаткові щеплення необхідні. Достовірну інформацію можна знайти в Інтернеті на сайті Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ).

В Індії та країнах Африки поширені гепатит А і холера. Вони передаються переважно через брудні руки і воду. Тому в першу чергу мийте руки і обирайте тільки ту воду і їжу, в чистоті яких ви повністю впевнені. Щеплення від гепатиту А можна зробити за 2-3 тижні до поїздки. Від холери вакцин не існує.

У країнах Африки також поширена малярія. Важливо розуміти, що єдиним захистом, крім антимоскітних сіток, є протималярійні препарати. Обговоріть профілактику зі своїм лікарем.

Небезпечною інфекцією в тропічних районах Африки і Латинської Америки, на Філіппінах і Гаїті є жовта лихоманка. Ліків від неї не існує, тому щеплення є обов'язковими. Робляться за місяць до поїздки. При в'їзді в країну необхідно надати сертифікат, що підтверджує одержання щеплення.

Для тих, хто збирається до Великобританії, особливо на тривалий час, рекомендується за 2 тижні до вильоту щепитися від менінгококової інфекції.

Подбайте заздалегідь про своє здоров'я, і тоді відпустка дійсно принесе вам радість, сили і натхнення.

Відгуки про лікарів