Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Сучасні методи контролю цукрового діабету

14 Гру 2023, 15:10

Оскільки з роками кількість людей з цукровим діабетом зростає, то все більш актуальним стає питання покращення лікування. На перший план виходить не тільки контроль цукру крові, а й питання комфортного життя з цим захворюванням. Роками для контролю рівня цукру та визначення дози інсуліну використовують глюкометри, однак вони потребують багаторазового вимірювання, кожне з яких це проколювання пальців. 

Лікар-терапевт медичних центрів INTO-SANA Золотар Юлія Дмитрівна розповідає про сучасні технології, які дозволяють вимірювати цукор без такої процедури. 

CGMS або сенсор - це система безперервного моніторингу глікемії через спеціальний пристрій, розміром до 5 см, що встановлюють на зручну ділянку тіла (плече, живіт, сідниці, стегна). Сенсор має тоненький вусик який безболісно вводиться під шкіру за допомогою спеціального аплікатора та здійснює замір цукру крові кожні декілька хвилин. Дані передаються по Bluetooth на телефон або на окремий апарат - рідер. Такі прилади дозволяють відстежувати рівень цукру 24/7, що особливо важливо вночі та під час тренувань, прогнозують тенденцію до зниження чи зростання в найближчі хвилини та сповіщають про низький чи високий рівень цукру крові. Такий моніторинг є актуальним для людей з 1 і 2 типом діабету. 

Системи безперервного постачання інсуліну (помпи). Це пристрій, який поставляє дозовано інсулін в організм, імітуючи природну секрецію інсуліну. Це дозволяє відкоригувати рівень цукру крові краще. Під час їди людина вводить в помпу дані про кількість їжі, яку буде їсти, а помпа самостійно розраховує скільки інсуліну потрібно ввести. Завдяки цій системі зникає потреба в багаторазовому введенні інсуліну, а також з'являється змога коригувати цукор крові після складної їжі, як то піца, гамбургери та інше. Це дозволяє вести звичне життя без втрати контролю над захворюванням. 

Існують також “закриті системи”, які імітують роботу власної підшлункової залози. В них помпа сама регулює кількість інсуліну, яка необхідна, залежно від показників сенсора. На етапі клінічних випробувань зараз знаходиться система, яка більше схожа на підшлункову залозу, бо виділяючи не тільки інсулін для зниження цукру крові, а і глюкагон, який необхідний для його підвищення. 

Для полегшення розрахунків інсуліну існує безліч мобільних додатків, які допомагають розрахувати необхідну кількість препарату, просто ввівши дані про рівень цукру крові та перелік їжі. Також є програми, що сканують по фото їжу та самі визначають, скільки вона містить вуглеводів, хоча іноді на рахунок правильності таких вимірювань є сумніви. 

Медикаментозне лікування також вдосконалюється з кожним роком. Інсуліни тривалої дії дозволяють введення 1 раз на добу, і навіть якщо з якихось причин інсулін не був введений вчасно, його дія все ще триватиме. Інсуліни, які використовуються для корекції їжі стають коротшої дії, що дозволяє робити перекуси без ризиків, які виникали при застосуванні інсулінів попереднього покоління. В інших країнах існують препарати інсуліну у формі спрею в ніс, а також ведуться розробки інсуліну, який потребуватиме введення раз на тиждень. 

Для людей з діабетом 2 типу новітні препарати дозволяють не тільки контролювати рівні цукру крові, відстрочити необхідність інсулінотерапії, а також знизити надлишкову вагу тіла, профілактувати ускладнення з боку серцево-судинної системи, нирок. Так близько 5 років тому з’явились препарати групи НЗКТ-2 (в нашій країні представлено два препарати - Форксіга та Джардінс). Вони окрім зниження цукру крові, профілактують та призупиняють втрату функції нирок, знижують ризики серцево-судинних ускладнень. 

При надлишковій вазі, навіть без цукрового діабету можливе використання групи препаратів - агоністи ГПП-1. Вони працюють шляхом пригнічення апетиту, що дозволяє не тільки знижувати цукор крові, а і втрачати вагу. На даний час в Україні зареєстровані лише ін'єкційні форми для щоденного введення (Саксенда та Віктоза), однак в інших країнах є таблетовані форми та ті, які використовуються раз на тиждень. До них відноситься Оземпік, який набув останнім часом великої популярності у соціальних мережах серед відомих зірок.

У 2023 році у США було дозволено до використання препарат Теплізумаб, який відтерміновує початок цукрового діабету 1 типу. Така терапія доцільна при наявності специфічних антитіл, які призводять надалі до цукрового діабету та при нормальних рівнях цукру крові. Це допомагає відстрочити початок захворювання на 3-5 років. З 2024 року в Україні з’явиться новий препарат Фінеренон, який зупиняє прогресування ниркової недостатності у людей з діабетом.

Не займайтеся самолікуванням! Для отримання вчасної та ефективної консультації щодо сучасних методів діагностики та контролю цукрового діабету звертайтесь до терапевта або лікаря-ендокринолога в медичних центрах INTO-SANA.

Подати заявку на прийом