Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гігієна, обмеження пересування та дистанційні консультації лікарів в Into-Sana – що надважливо знати під час карантину

16 Бер 2020, 13:12

Докладно про коронавірус та заходи протидії в Into-Sana розповідає лікар- терапевт, пульмонолог, керівник амбулаторного напрямку клініки Ірина Вікторівна Кричинська.

COVID-19 є новим РНК-вмісним вірусом, що швидко мутує. Так, уже сьогодні відомо, що є щонайменше 2 штами цього вірусу, що викликають різні за тяжкістю захворювання. Однак основною відмінністю обох штамів коронавірусу від інших респіраторних вірусів є те, що він має пряму ушкоджуючу дію на легені та може викликати тяжку вірусну пневмонію.

Для розповсюдження коронавірусу характерна повітряно-крапельна передача – потрапляння таких крапель від хворої до здорової людини можлива на відстані менше 2 метрів. Побутовою профілактикою такої передачі є використання звичайної хірургічної маски.

Контактний шлях передачі є дуже важливим. Він реалізується у випадку, коли людина, заражена коронавірусом, кашляє або чхає, виділяючи великі краплі, що осідають на поверхнях. У таких умовах вірус може «виживати» до 1 тижня або навіть довше. Таким чином, торкнувшись твердої поверхні, а потім – обличчя, можна заразитися. Тому основні зусилля для обмеження поширення вірусу повинні блокувати контактну передачу.

Щоб запобігти контактній передачі, необхідно:

  1. Регулярне очищення оточуючих поверхонь (наприклад, використання 70% розчину етанолу).
  2. Гігієна рук (етанол з високою концентрацією нейтралізує вірус )
  3. Уникати доторків до обличчя. Це дуже тяжко, оскільки ми постійно торкаємось обличчя, не усвідомлюючи цього. Основною перевагою носіння хірургічної маски є те, що маска діє як фізичний бар'єр, щоб запобігти дотику до рота або носа. Одноразові маски треба змінювати кожні 3-4 години. Якщо Вам не вдалося дістати маску, користуйтеся шарфом чи хусткою, виходячи з дому. Такі рекомендації озвучені в керівництві з профілактики коронавірусної інфекції, що застосовуються в США.

Коли може статися передача?

Найпоширеніший шлях – це контакт з хворою людиною. Однак виявляється, що можна заразитися від людини без жодних симптомів або з мінімальними симптомами респіраторного захворювання. Такий шлях передачі вірусу можливий в інкубаційному періоді, який триває до 14 днів та, можливо, більше. Тому найбільш очевидними способами профілактики є соціальна дистанція та гігієнічні заходи.

Основними скаргами при коронавірусній інфекції є задишка або утруднене дихання, сухий кашель та висока лихоманка. Майже не характерними є нежить, біль у горлі, діарея. Однак уже на сьогодні відомо, що переважна більшість інфікованих пацієнтів (80%) хворіють легко і не потребують госпіталізації.

У нашій клініці:

  1. Ми ввели обов’язковий температурний контроль при вході в усі клініки. Якщо у Вас висока температура, Ви будете проведені у спеціальну зону очікування (окремий кабінет), де відбудеться зустріч з лікарем.
  2. Ми також запровадили режим обов’язкового носіння хірургічних масок для медичного персоналу.
  3. Молодший медичний персонал отримав інструкції щодо посилення режиму прибирання приміщень.
  4. Ми підтримуємо карантинні заходи, введені на державному рівні, та нагадуємо про необхідність самоізоляції впродовж 14 днів після повернення з-за кордону. У випадку необхідності консультації лікаря ми запропонуємо Вам телеконсультацію.
  5. Нагадуємо Вам, що на час карантину необхідно обмежити пересування громадським транспортом, без суворої необхідності не виходити з дому.

Пам’ятайте, що найбільш вразливою категорією під час пандемії є люди похилого віку, а також ті, хто хворіють на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання, для яких обмеження виходу з дому є вкрай важливим.

Пандемія коронавірусної інфекції на сьогодні охопила 146 країн та набуває обертів у Європі.