Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Життя продовжується

Володимир МАВРОДІЙ

Онкологічна патологія стосується кожного п'ятого з нас. Серед нашого оточення обов'язково є люди, які борються з недугою зараз або перемогли її у минулому. Пацієнти, які пережили рак, їхні близькі та друзі розуміють, як важливо почати боротьбу з хворобою з моменту встановлення діагнозу. Боротьбу, яка можлива тільки, якщо дух сильний, якщо спрага до життя є рушійною силою, якщо є віра в перемогу, просто Віра. Далеко не всі люди здатні впоратися з цим викликом долі. Занадто часто хворі опускають руки, замикаються в собі, намагаються уникати спілкування, перебувають у глибокій депресії. І в цей момент найчастіше тільки близькі люди можуть допомогти. Допомогти повірити в перемогу, зрозуміти, що вони потрібні, що вони кохані.

Нелегко і тим, хто переміг хворобу. Страх повернення недуги обмежує багатьох у їхньому щасті.

Що потрібно знати близьким людей, які захворіли на рак або перенесли це захворювання в минулому?

Важливо пам'ятати, що крім занепаду життєвого тонусу і мотивації хворих турбують побічні ефекти захворювання і проведеного лікування. Тривожні та депресивні розлади розвиваються в кожному другому випадку. Головне значення має стресова реакція на факт захворювання. Страх, який породжує онкопатологія, різко підвищує занепокоєння і стрес. Ускладнюють ситуацію фізична неспроможність, біль, соціальна ізоляція, проблеми на роботі та в сім'ї. Зрозуміти, що у близької людини формується депресія або тривога можна, отримавши відповіді на прості запитання:

Ти відчуваєш себе нервовим чи чимось стурбованим?

Ти відчуваєш себе сумним або пригніченим?

Ти втратив інтерес до речей, які раніше радували?

Якщо відповідь «Так» хоча б з одного питання, необхідно звернутися до лікаря.

Неконтрольована депресія, тривога негативно впливають на якість життя, можуть виникати думки про суїцид. Подібний стан перешкоджає виконанню плану лікування, зміні способу життя. Саме тому так важливо вчасно звернутися до лікаря і отримати рекомендації з корекції психоемоційних розладів.

Крім медикаментозної корекції важливе значення мають регулярні фізичні навантаження, водні процедури, психотерапія.

Велике значення має корекція когнітивних порушень — пам'яті, уваги, мислення. Найчастіше когнітивні порушення виникають при новоутвореннях центральної нервової системи, проведенні хіміотерапії та променевої терапії. Тут треба відповісти собі на питання:

Чи є труднощі із запам'ятовуванням?

Чи є труднощі з роботою, що потребує уваги?

Думки народжуються з тією самою швидкістю або повільніше?

У разі своєчасного звернення до лікаря можна отримати рекомендації з фізичної активності та прийому препаратів для збереження розумових здібностей.

Фізична активність потрібна навіть на тлі хіміотерапії, що триває. Помірні фізичні навантаження безпечні та ефективні. Наприклад, домашня робота, гра у м'яч, ходьба, догляд за дитиною. Для тих, у кого немає задишки: танці, гімнастика, їзда на велосипеді, робота в саду, бадмінтон, більярд, інтенсивна ходьба, водна аеробіка. Для раніше тренованих пацієнтів: аеробіка, заняття на тренажерах, біг підтюпцем, теніс, плавання, підйом по сходах.

Фізичні навантаження покращують стан серцево-судинної системи, підвищують тонус і якість життя. Зрозуміло, що, приступаючи до фізичних вправ, необхідно проконсультуватися у лікаря-реабілітолога, показане проведення тредміл-тесту з метою визначення допустимого рівня навантаження. Можливо, необхідний фізіотерапевт для складання програми електростимуляції нервів, м'язів, зменшення вираженості лімфостазу.

Загальні рекомендації для людей, що пережили рак, з лікувальної фізкультури: 75 хвилин на тиждень інтенсивних навантажень, і стільки ж навантажень середньої інтенсивності.

Кожна четверта людина, що перенесла онкозахворювання, відзначає почуття патологічної втоми. Стомленість проявляється у вигляді фізичної, емоційної та розумової важкості, що обмежує життєву активність. І в цьому випадку фізичні навантаження значно зменшують втому, підвищують життєвий тонус. Корисна також психотерапія.

Значно погіршує якість життя хронічний біль, який призводить до психологічного стресу. Шість категорій хронічного болю мають свої особливості та передбачають застосування різних комбінацій медикаментозних засобів, психотерапії, фізіотерапії, фізкультури. Для результативної допомоги пацієнту необхідний аналіз больового синдрому, який проведе лікар і визначить перелік заходів щодо його усунення. До розладів сну також повинен бути комплексний підхід.

Рідко обговорювана тема — сексуальна дисфункція. Загальні заходи щодо підвищення якості життя поряд з сучасними досягненнями медицини допоможуть налагодити сексуальне життя, повернути віру в себе. Так, про це теж треба думати. Не слід відкладати візит до лікаря через те, що питання здаються другорядними. Важливо робити все, щоб життя було повним.

І найголовніше в поведінці близьких хворого — бути завжди поруч. Підтримувати у всьому. Не опускати руки. І вірити. Терпіння і любові буде потрібно багато.

Трохи про профілактику

У рідних і близьких хворого на рак часто виникає страх захворіти на рак — онкофобія. І це непогано, оскільки підштовхує людей до профілактичного обстеження. Це обґрунтовано, оскільки генетична схильність до різних форм раку існує, хоча і не є основним фактором захворюваності. І все ж не варто чекати, коли хвороба буде поруч. Найвірніше рішення — щорічний профілактичний огляд, як звичка.

Рак виліковний. І запорукою успіху є не стільки високі технології лікування, скільки раннє виявлення патології. Майже всі форми раку виліковні в разі своєчасної діагностики.

Рекомендації з онкопрофілактики побудовані на ймовірнісній основі.

У чоловіків 1-ше місце з новоутворень посідають легені. Це означає, що за найменшої підозри слід провести цифрову рентгенографію легенів, а краще — комп'ютерну томографію. Не слід забувати і про щорічні рентгенологічні обстеження легенів.

У жінок лідирує патологія молочної залози. Тому так важливо всім жінкам після 40 років щорічно проходити обов'язкову мамографію.

Потім іде онкопаталогія шлунка, товстої та прямої кишки, підшлункової залози, стравоходу. У випадках ризику раку шлунка провідне значення має сучасна фіброгастроскопія в NBI режимі. Цей унікальний фіброскоп є в клініці Into-Sana і відрізняється тим, що «бачить» крізь слизову оболонку шлунка, дозволяє взяти біопсію саме з тієї ділянки, яка найбільш підозріла. Для діагностики патології товстої кишки провідне значення мають рентгенологічне дослідження кишечника (іригоскопія), фіброколоноскопія з біопсією або ректороманоскопія. Вибір методу визначить лікар, який проводить консультацію.

Далі за частотою у чоловіків виявляють рак передміхурової залози. Провідне значення має визначення онкомаркера PSA і ультразвукове дослідження. У жінок — онкопатологія яєчників і матки. Саме тому рекомендовані щорічні огляди уролога і гінеколога.

Тільки рання діагностика дозволить лікарю прийняти вірне рішення і врятувати життя людини.

З важкою патологією МОЖНА впоратися, об'єднавши зусилля хворого, його близьких і лікарів.

Відгуки про лікарів