Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Зайва вага у дітей з'являється через звички батьків

Ожиріння давно визнано причиною багатьох захворювань. Причому зайва вага – це не тільки проблема дорослих. Через неправильний спосіб життя багато дітей зараз набирають непотрібні кілограми. Повна дитина зазвичай частіше хворіє. І є великий ризик того, що вона увійде в доросле життя з «букетом» хронічних захворювань, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

«Батькам слід знати, що найбільш інтенсивне накопичення жиру відбувається у немовлят до 1 року, дітей у віці 5-7 років, у підлітків 12-17 років, – розповідає лікар-педіатр першої категорії, дитячий гастроентеролог клініки Into-Sana Тетяна Сергіївна Поліщук. – Причому, тільки 1% дітей має зайву вагу, обумовлену генетичною або ендокринною патологією. Всі інші випадки ожиріння пов'язані з переїданням і малорухомим способом життя».

Надмірна вага у дітей призводить до підвищення артеріального тиску, порушення діяльності нервової і серцево-судинної систем, цукрового діабету, жирової дистрофії печінки, жовчнокам'яної хвороби і патологій статевої системи.

Щоб нормалізувати вагу дитини, батькам слід змінити, перш за все, власний спосіб життя. І своїм прикладом виховувати дітей.

«Складне завдання пояснити дитині, чому треба змінити звички в харчуванні. Ні в якому разі не можна говорити, що вона/він товстий. Поясніть, що гарним самопочуттям ми завдячуємо продуктам, тому їжа має бути здоровою і повноцінною, – радить Тетяна Сергіївна Поліщук. – Спробуйте замість солодощів купувати сухофрукти, вживати більше свіжих фруктів, овочів, зелені, свіжої риби, натурального м'яса. Уникайте в своєму меню ковбас, сосисок, майонезу, напівфабрикатів».

Як способи приготування їжі доктор радить використовувати не смаження, а запікання, тушкування, відварювання або приготування на парі. Обов'язково в раціоні повинні бути нежирні сорти м'яса, риба, яйця, молочні продукти. Рекомендується обмежити для всієї родини вживання хлібобулочних виробів, макаронів, пельменів, варення, виключити манну крупу.

Особливу увагу зверніть на сам процес споживання їжі. Не можна приймати їжу перед телевізором, за читанням книги. Захопившись, можна з'їсти значно більше, ніж хочеться. Слід заборонити чіпси, горішки, попкорн, шоколадно-вафельні батончики. Варто також обмежити вживання страв швидкого приготування. У такій їжі (фаст-фуді) зазвичай використовуються харчові домішки, що діють на смакові рецептори людини і підсилюють апетит. Аналогічну дію мають газовані напої.

Не варто забувати про необхідність фізкультури. Бажано всією сім'єю більше часу проводити на свіжому повітрі, ходити пішки, влаштовувати велосипедні прогулянки, відвідувати басейн. Тоді здоровий спосіб життя стане звичкою і для дорослих, і для дітей.

Відгуки про лікарів