Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Сонячні опіки, травми та отруєння - найчастіші проблеми курортника -"дикуна"

У рейтингу популярних проблем відпускника, пов'язаних зі здоров'ям - сонячні опіки, травми (забиття, рани, розтягнення), ГРВІ та кишкові інфекції, відзначають фахівці Into-Sana. У тих, хто відпочиває в горах або в лісі, ситуація дещо інша: на першому місці стоїть травматизм, а потім - ГРВІ та кишкові інфекції.

Коли людина їде в санаторій або на турбазу, у разі необхідності, першу медичну допомогу йому можуть надати в місцевому медпункті. Проблеми можуть виникнути у любителів подорожувати «дикуном». Тому такому туристу треба мати при собі аптечку із запасом необхідних медикаментів.

У відпустку до моря необхідно взяти з собою сонцезахисний крем з високим фактором захисту. При сонячному опіку допоможе мазь або спрей з пантенолом.

«Сонячний опік поширюється на більшу площу шкіри, тому можуть виникнути проблеми із терморегуляцією: судини обпаленої області розширюються, і в цій зоні відбувається велика втрата тепла. Також присутня запальна реакція, яка викликає озноб і підвищення температури, - пояснює лікар-терапевт першої категорії клініки Into-Sana Ганна Миколаївна Бубирьова. - У такому разі допоможе нестероїдний протизапальний препарат. Він також ефективний при забиттях і деяких видах головного болю, так як володіє протизапальним, жарознижувальним і знеболюючим ефектом».

Для лікування невеликих ран і подряпин необхідно мати перекис водню, «зеленку», бактерицидний лейкопластир, бинт і лейкопластир в котушці. Рану спочатку необхідно промити перекисом. Піна, що утворилася, видалить сторонні частинки і зупинить кров. Потім рану слід обробити «зеленкою» і накрити бактерицидним лейкопластиром або серветкою з бинта, яку кріплять лейкопластиром з котушки.

Лікування літніх ГРВІ вимагає вживання великої кількості рідини, постільного режиму, підтримки температури тіла не вище 38,5°C, підтримання носового дихання, полегшення болю в горлі. Для цього підійдуть комплексні препарати, наприклад, в порошках. Бажано мати в аптечці таблетки для розсмоктування від болю в горлі і краплі або спрей в ніс.

При появі симптомів кишкового розладу (нудота, блювота, пронос) допоможуть ферментні препарати, які розвантажать підшлункову залозу. Однак при сильному проносі буде потрібна допомога лікаря. У такій ситуації організм швидко втрачає рідину, і може трапитися зневоднення. А це вже небезпечно для життя.

«Щоб уникнути проблем зі здоров'ям, необхідно засмагати до 11.00 і після 16.00. По пляжу ходити у взутті - це захистить стопи від травм. Перш ніж пірнати у воду, бажано попередньо дослідити рельєф дна. Фрукти і овочі потрібно брати на пляж вже митими або вимити під проточною водою перед вживанням. І не забувати мити руки перед вживанням їжї і після відвідування туалету», - радить Ганна Миколаївна Бубирьова.

Збираючись на відпочинок в ліс або в гори, перевагу потрібно віддати зручному одягу і взуттю, які не будуть обмежувати рухів. Сорочка повинна бути бавовняною з довгим рукавом, брюки або бриджі повинні прикривати коліна. Не варто забувати про головний убір. І користуватися репелентом, який захистить від укусів комарів та кліщів.

Відгуки про лікарів