Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Дитина перегрілася на сонці: Перша допомога

Що робити, якщо малюк отримав тепловий удар? І як можна уникнути перегріву? З порталом Ivona.bigmir.net порадами ділиться експерт, лікар-педіатр першої категорії, дитячий гастроентеролог медичних центрів Into-Sana, Поліщук Тетяна Сергіївна.

Перші ознаки теплового удару - підвищена збудливість, головний біль, нудота, блювота.

Дитині перебувати на відкритому сонці в жарку пору року рекомендується тільки в ранкові години - до 11 годин, і після обіду - починаючи з 16 години дня. Тривалість такого перебування збільшують від трьох-п'яти хвилин в перші дні до 20-30 хвилин у подальшому. Решту часу рекомендується перебувати в розсіяних сонячних променях - під навісом, тентом, парасолькою, в тіні дерев.

Відпочинок на морі або в горах

Коли сонце знаходиться в зеніті, шлях проходження його променів через атмосферу є найкоротшим, а активність сонячної радіації - найбільш сильною. В умовах великих міст нижні шари атмосфери містять в підвішеному стані частки пилу, диму, водяної пари у великій кількості. На березі моря нижні шари атмосфери менш забруднені, а в горах - значно чистіші і тонші пропорційно висоті. Таким чином, чим вища висота над рівнем моря, тим коротший шлях проходження сонячних променів через атмосферу. Отже, тривалість перебування на сонці на морі і в горах зменшується згідно більшої кількості проникнення сонячної радіації.

Засмагати в горах не рекомендується, тому що ймовірність виникнення сонячних опіків дуже висока. Влітку необхідно мати панаму або капелюха, що захищає вушні раковини, задню поверхню шиї і дає хорошу тінь на обличчя, надягати одяг з натуральних тканин (льону, бавовни) з довгим рукавом. Обов'язково змащувати відкриті ділянки шкіри сонцезахисним кремом і носити сонцезахисні окуляри. Для дітей фактор захисту в кремі повинен бути не менше 50, а краще - 60. Сонцезахисні окуляри дитині варто купити з хорошим УФ-фільтром, а не просто з декоративними пластиковими скельцями.

Ознаки перегріву, теплового і сонячного удару

Тепловий удар - це патологічний стан, обумовлений загальним перегріванням організму, що супроводжується підвищенням температури тіла, припиненням потовиділення і втратою свідомості. Сонячний удар - особлива форма теплового удару, що виникає від прямого впливу сонячних променів на голову дитини.

Початковими ознаками теплового удару можуть бути підвищена збудливість, головний біль, нудота, блювота. При цьому потовиділення збережено. У міру наростання тяжкості стійко підвищується температура тіла, шкіра стає блідою, сухою і гарячою, припиняється потовиділення і розвивається колапс і втрата свідомості.

Ранні ознаки сонячного удару: млявість, нудота, зниження гостроти зору, почервоніння обличчя, підвищення температури тіла, частіше дихання і серцебиття. Надалі - втрата свідомості, марення, галюцинації, сповільнюється серцебиття. При відсутності допомоги можливий летальний результат.

Перша допомога при перегріванні

Перша допомога полягає в усуненні впливу тепла. Необхідно перенести дитину в тінь або прохолодне приміщення, покласти горизонтально, роздягнути, покрити голову рушником, змоченим холодною водою, проводити обтирання шкіри дитини холодною водою. При початкових проявах теплового удару і збереженій свідомості рясно напоїти глюкозо-сольовим розчином з розрахунку 50-100 мл на один кілограм ваги дитини. Можна використовувати стандартизовані розчини (регідрон, регідрон оптим, хумана-електроліт, ораліт, гастроліт) або приготувати таке питво самостійно. Для цього потрібно розчинити по ½ чайної ложки солі і харчової соди і дві столові ложки цукру в одному літрі води.

Після надання першої допомоги дитини необхідно показати лікарю.

Профілактика перегріву і теплового удару

Не рекомендується перебувати на вулиці з дітьми, якщо температура повітря в тіні перевищує 28 градусів. Пам'ятайте, що діти проявляють велику фізичну активність, не сидять на місці, отже, перегрів і втрати води та електролітів з організму у них відбуваються значно швидше.

Профілактика перегріву і теплового удару полягає в дотриманні наступних принципів:

  • правильний підбір одягу - легкого, просторого з натуральних тканин;
  • обов'язково одягати головний убір з широкими полями;
  • дотримання питного режиму з використанням мінеральної води, соків, морсів, солодкого чаю в обсязі добової потреби;
  • уникнення знаходження на вулиці з 11 до 16 годин дня в жарку пору року, переважне перебування в тіні.

Відгуки про лікарів