Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Полоскання знімуть біль у горлі, але не вбережуть від ускладнень

Незважаючи на те, що вже стало тепло на вулиці, люди як і раніше скаржаться на кашель і біль у горлі. А все через те, що від весняного гіповітамінозу, стресів і ослабленого імунітету верхні дихальні шляхи залишаються уразливими до мікробів. Адже циркуляція вірусів і бактерій у навколишньому середовищі триває, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

«Механізми розвитку захворювань бувають різними. Найчастіше - це попадання інфекції на слизову оболонку носа і глотки із зовнішнього середовища від хворої людини, - зазначає лікар-отоларинголог вищої категорії клініки Into-Sana Олена Миколаївна Трофимова. - Інший шлях розвитку хвороби - це активізація мікрофлори, що живе на слизовій оболонці дихальних шляхів, наприклад, при переохолодженні».

Фарингіти, тонзиліти та ларингіти - найпоширеніші захворювання теплої пори року, які актуальні навіть влітку. Перепад температур в приміщенні і на вулиці провокує виникнення гострих і загострення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів. У більшості випадків ці захворювання лікуються просто - при застосуванні місцевих лікарських препаратів.

Так, для зняття болю в горлі зазвичай допомагає полоскання содово-сольовим розчином, відваром протизапальних трав (ромашка, календула, шавлія, листя евкаліпта) - 3-5 разів на день. При появі захриплості гарно діють лужні інгаляції - содові або із застосуванням води "Боржомі" - 1-2 рази на день.

При помірному болі в горлі в перші 2-3 дні можна застосовувати звичайні симптоматичні препарати - пастилки, спреї. Якщо впродовж лікування біль в горлі зберігається, погіршується загальний стан, то необхідно терміново звернутися до лікаря.

Деякі мікроби, такі як гемолітичний стрептокок, при захворюваннях мигдалин і глотки можуть викликати ураження інших органів і систем організму людини. У підсумку підвищується ймовірність розвитку хвороб серця, суглобів або нирок.

«У ряді випадків при фарингітах і тонзилітах розвиваються абсцеси в глотці. Таке ускладнення вимагає не тільки спостереження лікаря, а й хірургічного лікування», - попереджає Олена Миколаївна Трофимова. При цьому, теплові та фізіотерапевтичні процедури можуть бути протипоказані. Не можна гріти горло при гнійних ускладненнях захворювань глотки і гортані, таких як абсцес або лімфаденіт.

Доброю профілактикою захворювань горла є звичайні загальнозміцнюючі заходи - раціональне харчування і активний здоровий спосіб життя.

Відгуки про лікарів