Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Перша допомога при ожеледиці - як відрізнити наслідки падінь на льоду

З останнім похолоданням кількість травмованих через ожеледицю киян зросла більш, ніж у 4 рази. Лікарі Into-Sana дають рекомендації, як попередити травми під час ожеледиці, і що робити, коли падіння уникнути все ж таки не вдалось.

Сльота і ожеледиця – основні причини типових зимових травм – забиттів і переломів, що виникають через падіння. Відрізнити відносно незначне забиття від серйозної травми можна самостійно. Якщо людина відчуває сильний біль, спостерігається набряк і деформація кісток, треба обов’язково звернутись до лікаря – швидше за все це перелом. У такому випадку, надавати допомогу повинен спеціаліст – він зробить рентген і накладе гіпс.

Ще один вид травм – розтягнення. Симптоми подібні на ознаки перелому: сильний біль в області суглоба, але синець і набряк виникають трохи згодом. Перша допомога при розтягненні – прикласти холод і зробити пов’язку з допомогою еластичного бинта. Ще одна небезпека ожеледиці – вивихи. Найчастіше пошкоджуються гомілковостопні і променево-зап’ясткові суглоби. Щоб знизити біль, потрібно теж прикласти лід, але намагатися самостійно вправити суглоб категорично заборонено. Це може зробити тільки лікар.

Лікар-травматолог Into-Sana Назар Степанович Вадзюк рекомендує дотримуватись кількох правил, щоб уберегтися від травм під час ожеледиці. Один із найважливіших моментів – правильний вибір взуття. Треба носити взуття на плоскому ходу з хорошим протектором – так людина зможе зменшити ймовірність падіння. Додатково можна підсилити захисний ефект, обравши спеціальні накладки на підошви або так звані «льодоходи».

«Ходіть як пінгвін – маленькими кроками і намагайтеся утримувати центр ваги над тією ногою, котра попереду», - радить Назар Степанович Вадзюк. Важливо опанувати мистецтво падіння: коли відчуваєте, що ось-ось впадете, спробуйте присісти і згрупуватись – це допоможе вберегти кінцівки від переломів. «Якщо розумієте, що уникнути падіння не вдасться - ні в якому разі не виставляйте вперед руки!», - акцентує лікар-травматолог Into-Sana.

Відгуки про лікарів