Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як вилікувати післясвяткову депресію?

Після новорічних свят більшості людей складно включитися в роботу. Ефективність їхньої праці спадає, а натомість приходять роздратованість і втома. Лікарі Into-Sana пояснюють це загостренням зимової депресії, характерної для мешканців північної півкулі, де світловий день різко скорочується в зимні місяці. Саме нестачу освітлення з жовтня по березень, яка призводить до порушення функцій епіфіза (органа, що регулює добовий ритм людини), лікарі вважають основною причиною поганого настрою, в’ялості, недосипання, погіршення уваги і зміни поведінки. Все це – симптоми зимової депресії. Загострюється депресивний стан найчастіше після новорічних свят, коли розваги і відпочинок люди змушені міняти на робочий графік.

«Діагноз «депресія» вважається підтвердженим, якщо такий стан зафіксовано три і більше сезони поспіль. Існує і прихована форма захворювання – так званий «зимовий блюз» - коли людина відчуває млявість, порушення сну і режиму харчування, але емоціональні прояви незначні або відсутні»,- розповідає Ірина Василівна Даценко, лікар-невролог першої категорії клініки Into-Sana.

Якщо своєчасно не виявити хворобу, то можливе виникнення ускладнень, як фізіологічних (відсутність апетиту, постійне відчуття втоми, зниження лібідо, погіршення імунітету та зниження опірності до інфекційних захворювань), так і емоційних (роздратованість і навіть суїцидальні настрої).

Найкраще лікування зимової депресії, на думку Ірини Василівни Даценко, це її профілактика. Щоб не допустити такого стану, лікар радить дотримуватись кількох простих правил. Для початку - зробіть оточуючий простір більш світлим, яскравим, насиченим сонячним світлом. Добре допомагають прогулянки на свіжому повітрі у світлий час доби. Не можна нехтувати фізичними вправами – хоча б 4-5 разів на тиждень по 20-40 хвилин. Такі вправи сприяють виділенню гормонів щастя – ендорфінів. Варто також змінити раціон, урізноманітнивши його такими продуктами, як морська риба, рослинні олії, горіхи. Ці продукти багаті на жирні кислоти класу Омега-3, які сприяють нормалізації роботи мозку, підвищують розумові здібності, покращують пам’ять. Позитивно впливає на здоров’я і активізація соціальних зв’язків – довгі зимові вечори можна заповнити спілкуванням з приємними людьми.

Потрібно весь час пам’ятати, що зимова депресія – сезонне явище, яке мине весною. «Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням, - попереджує лікар-невролог Into-Sana. – Не можна приймати ліки, які приймали ваші знайомі і родичі «від депресії». В кращому випадку такі ліки не допоможуть, а в гіршому – можуть нашкодити».

Відгуки про лікарів