Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як відсвяткувати Великдень без шкоди для здоров’я

Якщо ви дотримувалися посту, то вийти з нього і пережити великоднє застілля без шкоди для здоров'я — складне завдання. Серед можливих ускладнень в цей час найчастіше трапляються розлади травлення, панкреатит, а також загострення хронічних хвороб. Лікарі INTO-SANA нагадують, що зовсім не обов'язково їсти все те, що стоїть на святковому столі.

«Атмосферу свята під час великоднього застілля за традицією створюють паски і фарбовані яйця. Однак, часто великодній стіл перевантажений стравами з м'яса, які необхідно врівноважити овочевими стравами, зеленню, — розповідає Наталя Дерев'янко, лікар-дієтолог вищої категорії клініки INTO-SANA. — М'ясо, яйця та риба добре поєднуються з квашеною капустою, з тушкованими або запеченими овочами. Паски ж краще залишити на інший прийом їжі»

Лікар рекомендує пам'ятати про те, що відчуття ситості приходить не відразу, а приблизно через 40 хвилин після початку трапези. Важливо харчуватися часто і невеликими порціями. Як варіант, під час застілля можна прийняти препарат, що містить ферменти, але все ж найкращим варіантом буде просто вчасно зупинитися.

«Будь-яку здобу, а особливо свіжу, нашому організму складно перетравити, для цього ферментні системи працюють на максимальній потужності, — уточнює Наталя Дерев’янко. — Раніше паски пекли за кілька днів до свята, і просто з печі здобу не їли. Адже солодка та свіжа здобна випічка призводить до посилення газоутворення, загострення коліту та ентеритів, може призводити до загострення гастриту, панкреатиту, виразкової хвороби і холециститу, підвищувати рівень холестерину і цукру в крові».

Вживати алкоголь слід зі знанням міри. Найкращим вибором для святкового столу на Великдень буде червоне сухе вино, оскільки воно містить природні антиоксиданти. Однак випивати відразу більше келиха не варто. Їжа з високим вмістом жирів підійде тим, хто збирається вживати більш міцні напої, оскільки це зменшить швидкість всмоктування алкоголю. Прийняття аперитиву приблизно за годину до початку святкування дозволить запобігти сп'янінню, оскільки ферментні системи печінки зможуть підготуватися до розщеплення алкоголю.

Кожна людина повинна розуміти, що навіть за святковим столом не варто їсти все підряд, і за один прийом їжі слід з'їдати не більше індивідуально допустимого обсягу, який в середньому становить близько 350–400 г.

Відгуки про лікарів