Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Геморой — проблема цивілізації

Це одне з найдавніших і найбільш поширених захворювань людини. Не менше 17–20% населення планети страждають на цю недугу. З її проявами хоча б один раз стикається приблизно 80% людей. Саме лікування геморою є найбільш частою причиною візиту до проктолога або госпіталізації у проктологічну клініку. Така «популярність» хвороби зробила слово «геморой» повсякденним виразом, що позначає щось дуже неприємне.

Що таке геморой

Щоб розібратися, що ж таке геморой, необхідно згадати дещо про будову прямої кишки.

Гемороїдальні судинні сплетення розташовуються під слизовою оболонкою прямої кишки, над самим заднім проходом. У нормі вони є у кожної людини з народження і являють собою «клубочки» судинної тканини. Всупереч поширеному уявленню, гемороїдальні сплетення не є розширеними венами. За будовою ці судини нагадують губку, яка може легко змінювати свої розміри, наповнюючись кров'ю і спорожнюючись. У більшості людей таких судинних скупчень три. Незворотне розширення, збільшення цих судинних сплетінь і називається гемороєм, або гемороїдальною хворобою.

Причини виникнення

Сьогодні можна з упевненістю сказати, що геморой — це хвороба цивілізованого світу. Захворювання вражає однаково часто чоловіків і жінок, водіїв та офісних службовців, шахтарів і спортсменів. Найбільш частими причинами розвитку геморою є порушення випорожнення (запори або навпаки — проноси), малорухливий спосіб життя, і навпаки — важка робота, пов'язана з великими фізичними навантаженнями, вагітність і пологи, зловживання алкоголем і навіть поширена звичка засиджуватися довго в туалеті.

Усі ці чинники запускають основний механізм у розвитку геморою — вони призводять до порушення відтоку крові або, простіше кажучи, до застою крові в гемороїдальних сплетеннях. Переповнені кров'ю судини поступово витягають над собою слизову оболонку подібно до того, як розтягується тісний одяг. При напруженні стоншена слизова може місцями надриватися, і це супроводжується першими кровотечами. Збільшені гемороїдальні вузли (а тепер це вже вузли) з часом розтягують маленькі зв'язки, що утримують їх на місці, їхня фіксація послаблюється.

Вузли починають випадати не тільки в туалеті, але і самостійно — просто при тривалій ходьбі або сидінні. Через постійне випадання у вузлах починає розвиватися рубцева тканина, вони ущільнюються, і вправити їх стає неможливо навіть руками. Це остання стадія гемороїдальної хвороби.

Найбільш частими проявами геморою є:

  1. виділення крові з заднього проходу;
  2. випадання вузлів (шишок) з заднього проходу;
  3. біль, свербіж і печіння в області заднього проходу;
  4. відчуття неповного випорожнення, відчуття «чужорідного тіла» у прямій кишці;
  5. виділення слизу, мокнуття в області заднього проходу.

Незважаючи на те, що всі описані ознаки прості та легко помітні, поставити діагноз самостійно не вдасться. Важливо розуміти, що симптоми геморою не є специфічними, вони можуть однаково часто бути наявними при найрізноманітніших хворобах прямої кишки. Кровотечі, виділення слизу, відчуття неповного випорожнення можуть бути проявами і геморою, і раку прямої кишки. Найчастіше пацієнти не можуть правильно оцінити та інтерпретувати свої скарги. Саме тому тільки огляд лікаря і спеціальні діагностичні дослідження дозволяють підтвердити діагноз, виключити супутні хвороби і прийняти рішення про ефективні методи лікування.

Діагностика геморою:

  1. Зовнішній огляд і пальпація області заднього проходу.
  2. Пальцеве дослідження прямої кишки.
  3. Аноскопія (огляд заднього проходу зсередини на глибину 5–8 см спеціальним оптичним приладом — аноскопом).
  4. Ректороманоскопія (дослідження прямої та сигмовидної кишки на глибину 20–30 см спеціальним приладом з відеокамерою).

З метою оцінки занедбаності захворювання використовують чотири стадії:

Геморой 1 стадії — внутрішні вузли збільшені, але не випадають із заднього проходу, лікар може побачити їх, тільки оглядаючи пряму кишку зсередини.

Геморой 2 стадії — внутрішні вузли випадають після випорожнення, і самі вправляються назад.

Геморой 3 стадії — вузли випадають після випорожнення і не вправляються самостійно — їх потрібно заправляти рукою.

Геморой 4 стадії — внутрішні вузли випадають постійно після випорожнення і навіть просто у вертикальному положенні тіла при невеликому навантаженні. Вузли не можна вправити повністю навіть вручну.

В основі цих стадій — весь механізм розвитку геморою, пов'язаний з поступовим розширенням підслизових судинних сплетінь у прямій кишці, ослабленням і подальшим розривом їхнього зв'язкового апарату. Саме на цій класифікації найчастіше засновані усі рекомендації щодо лікування геморою.

Незважаючи на те, що історія захворювання налічує вже не одне тисячоліття, пошук ефективного лікування геморою триває. Тільки за останні кілька десятків років розроблені й успішно застосовуються абсолютно нові, щадні варіанти операцій і безліч способів безопераційного видалення вузлів. Вибір методу лікування залежить від цілого ряду чинників і підбирається лікарем у кожному випадку індивідуально.

Клініка Into-Sana для лікування геморою використовує такі методи:

  1. Консервативна терапія.
  2. Безопераційне видалення вузлів: перев'язка латексними кільцями, склерозування, фотокоагуляція, лікування геморою лазером.
  3. Хірургічне лікування: гемороїдектомія, операція Лонго, трансанальна гемороїдальна деартеріалізація.

Нами накопичено досвід виконання більш ніж 5000 малоінвазивних та хірургічних втручань у проктології. Деякі методи були впроваджені вперше в Одесі. Операція степлерної гемороїдопексії за Лонго донині виконується тільки в нашій клініці. Для видалення гемороїдальних вузлів використовується найсучасніша апаратура — Ligasure і ультразвуковий скальпель «Harmonic», що дозволяють ефективно і безпечно позбавити людину від геморою.

Додатковий аргумент для хворих на геморой: тільки в Into-Sana після лікування ви отримаєте письмову гарантію на випадок виникнення рецидиву. Ми зобов'язуємося безкоштовно провести лікування такого пацієнта. Саме так ми впевнені в результаті своєї роботи.

Відгуки про лікарів