Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Алергени навколо нас

Приблизно третина населення планети, за даними ВООЗ, страждає від різних проявів алергії. Найчастіше гостра реакція з'являється на пилок рослин, домашній пил, шерсть і слину тварин, плісняві грибки.

Постійні мешканці житла та джерело більшості випадків побутової алергії - це мікроскопічні кліщі, які живуть в пилу. Налічується близько 150 видів таких кліщів. Навіть після знищення живих шкідників фрагменти їхніх тіл здатні довго підтримувати алергію у людини.

Нерідко джерелом проблем стають домашні улюбленці. За даними медиків, від 1 до 4 % дорослих і до 11 % дітей мають підвищену чутливість до алергенів домашніх тварин. Причому, не стільки сама шерсть, скільки частки слини і лупи тварин є причиною висипань або бронхіальної астми.

Досить часто зустрічається чутливість до пір'я птахів - папуг, голубів, качок, гусей. Вони можуть стати причиною бронхіальної астми та алергічного риніту у людини.

Ще один неприємний мешканець житла - пліснявий грибок. Його спори легко розносяться із повітрям і можуть викликати важкі захворювання легень та печінки. Найбільша концентрація спор грибів спостерігається на перших поверхах будівель. Максимальний рівень - біля вікон, а в центрі кімнати спор грибів знаходиться в 10 разів менше. Крім того, гриби краще розмножуються восени і взимку. Не менш небезпечні і інші складові домашнього пилу: частки кухонного чаду, тютюнового диму, аерозолів і дезодорантів, освіжувачів повітря, паркетного лаку.

Симптоми алергії: чхання, рясні виділення з носу, закладеність носа, що не супроводжуються іншими ознаками ГРВІ. Реакція сильніше виявляється ввечері або вранці після сну, під час прибирання, складання ліжка, перекладання речей у шафі або при контакті з тваринами.

У будинку, де живуть люди з алергією, обов'язковим є регулярне вологе прибирання. Важливо ретельно очищувати важкодоступні місця, бажано, за допомогою пилососу з аквафільтром, щоб не піднімати пил. А ще потрібно позбутися всіх накопичувачів пилу - виробів з пуху і пера птахів, вати, хутра вівці, лами і верблюжого хутра. Краще використовувати гіпоалергенні подушки і ковдри з синтепону. Також треба підтримувати в будинку вологість до 40-50 % і температуру повітря нижче +25°С. У такій атмосфері пиловим кліщам некомфортно.

Щоб підтвердити діагноз «Алергія», необхідно пройти спеціальне тестування. Алергодіагностика виявить ті алергени, на які людина реагує.

В даний час особливе місце в лікуванні алергії займає АСІТ - алергенспецифічна імунотерапія. Її застосування дозволяє досягти тривалої ремісії, попереджає ускладнення і перехід захворювання в більш важку форму.

Суть лікування зводиться до того, що людині вводять особливу вакцину на основі тих алергенів, на які він реагує. Концентрацію збудника алергії поступово збільшують. Організм «звикає» і перестає реагувати на збудника.

Перед початком курсу аллерговакцінаціі проводиться диспансерне обстеження - рентгенографія органів грудної клітки, загальний аналіз крові, огляд гінеколога для жінок. Обмежень у терапії майже немає. АСІТ не застосовується лише серед людей старших за 50 років, а також при загостренні хронічних захворювань, ГРВІ, важких онкологічних та імунодефіцитних станах.

Відгуки про лікарів