Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

8 міфів про застуду та грип

1. ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГРИПУ НЕ ПОТРІБНА

Як показує статистика, смертність від грипу та його ускладнень сягає 7–9% від загального числа хворих, а різні ускладнення виникають у 21–23%. У той же час серед вакцинованих не було зареєстровано жодного смертельного випадку, а ускладнень — усього 0,3%. Важливо розуміти, що ми щепимося не від захворювання на ГРВІ, а від серйозних ускладнень грипу. Вакцинацію настійно рекомендують усім, зокрема дітям і особам у віці старше 60 років. Вакцинуватися слід до настання сезонного підвищення рівня захворюваності. Справа в тому, що на вироблення імунітету необхідно два тижні. Тому важливо зробити щеплення заздалегідь, як тільки сезонна вакцина стала доступною. Щорічно Всесвітня організація охорони здоров'я надає прогноз про передбачувані в цьому році штами (види) грипу. На підставі цього прогнозу фармацевтичні компанії випускають вакцину, яка містить антигени очікуваних штамів. Зазвичай сезонна вакцина стає доступною у вересні–жовтні.

2. ІЗОЛЯЦІЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ НА ГРИП ЧИ ГРВІ НЕ ПОТРІБНА

При перших ознаках захворювання (підвищення температури, неможливість виконання виробничого та побутового навантаження) слід вжити карантинних заходів — максимально ізолювати себе від інших людей. Бережіть від зараження інших, залишайтеся вдома, викличте додому лікаря. Спокій і сон сприяють одужанню. У холодну пору люди більше часу проводять у колективі, у приміщеннях. Тому вірус може вразити велику кількість людей. Провітрюйте приміщення регулярно!

3. НЕМА ТЕМПЕРАТУРИ — НЕМАЄ ГРИПУ

Однозначно розпізнати грип можна тільки за допомогою вірусологічних досліджень. В умовах України це робиться досить рідко через їх дорожнечу. Грип та ГРВІ при легкому перебігу можуть не викликати температурної реакції у однієї людини, і викликати її в іншої. Багато в чому це залежить від індивідуальної стійкості до вірусних інфекцій, від сили імунної відповіді. Тому в зоні підвищеної небезпеки завжди перебувають люди похилого віку, які мають хронічні захворювання, і діти, у яких імунітет ще не сформувався.

4. ІНДИВІДУАЛЬНА МАСКА РЯТУЄ ВІД ЗАРАЖЕННЯ Звичайна маска зберігає свої фільтрувальні властивості протягом 2 годин. Потім вона стає джерелом інфекції. Тому маска потрібна у двох випадках:
  1. Ви вже захворіли і вимушені тимчасово перебувати серед здорових людей.
  2. Ви доглядаєте за хворою людиною.

Не забувайте міняти маску кожні дві години. Якщо це з якоїсь причини неможливо, то використання маски — марна справа.

5. ПІСЛЯ ГРИПУ АБО ЗАСТУДИ ФОРМУЄТЬСЯ ІМУНІТЕТ

Імунітет дійсно формується, але тільки до конкретного штаму вірусу. Особливістю ж вірусу грипу є те, що він мутує. З цієї причини сформований імунітет у більшості випадків безсилий при зустрічі з новим видом вірусу. Тому протягом року можна неодноразово хворіти на різні застуди. Вихід є — вакцинація від «смертельних» вірусів, ізоляція від хворих і турбота про імунну систему. Важливо кинути палити, вести здоровий спосіб життя і займатися фізкультурою.

6. ЛІКИ ВІД ЗАСТУДИ МОЖУТЬ ВИЛІКУВАТИ ГРИП І ГРВІ

Впливати безпосередньо на вірус можуть тільки противірусні препарати, що руйнують сам вірус. Зараз є препарати, які згубно діють і на віруси грипу, і на інші застудні віруси. Противірусний ефект переважної більшості лікарських засобів, що рекламуються як противірусні безрецептурні препарати, не доведений. Інші засоби від «застуди» лише полегшують стан, знижуючи температуру і зменшуючи прояви інтоксикації, але не лікують. З вірусом грипу та ГРВІ бореться імунна система. І всі заходи, що полегшують цю боротьбу, допомагають. Це, перш за все, спокій, рясне пиття, приймання аскорбінової кислоти.

7. НА ГРИП І ГРВІ МОЖНА ЗАХВОРІТИ ТІЛЬКИ ВЗИМКУ

Восени та взимку захворюваність дійсно підвищується, що пов'язано з великим ризиком переохолодження (віруси стійкі до холоду), підвищеною концентрацією вірусів у приміщеннях (рідше провітрюються в холодну пору) та ін. Захворіти можна в будь-який час року, навіть влітку. Віруси грипу та застуди циркулюють по світу цілий рік. Це добре видно на нашому південному місті з великою кількістю туристів і моряків. Не забувайте, що будь-яка провокація може привести до активації вірусів, що дрімають всередині нас.

8. НЕОБХІДНО ЗНИЖУВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ І НЕ ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЛІКАРІВ

Температура є захисною реакцією організму. Віруси бояться підвищеної температури. Тому підвищення до 38°С вважається допустимим. І якщо переносимість задовільна, знижувати температуру не потрібно. У більшості випадків достатньо дотримання постільного режиму вдома під наглядом лікаря. Але якщо ситуація виходить з-під контролю (частота дихання більше 30 на хв., частота пульсу більше 130 на хв., тиск менше ніж 90/60 мм рт. ст., порушення свідомості, судоми, не знижується температура), слід викликати швидку медичну допомогу. Особливо підвищеної уваги потребують люди у віці старше 65 років, хворі на цукровий діабет, ожиріння, вагітні, діти до трьох років.

Відгуки про лікарів