Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Новини світової медицини

18 Кві 2016, 16:44

В Японії розробили додаток: програмне забезпечення для смартфона, яке дозволяє аналізувати звуки стетоскопа, приладу для вислуховування шумів внутрішніх органів, легенів і серця.

Так-так, саме цієї штуки, якою лікар слухає Вам легені та серце. Поки програма може аналізувати тільки звуки легенів, але вже досить успішно допомагає у встановленні діагнозу.

Проблеми раку грудей, як і раніше, стоять на першому місці в світі серед онкологічних захворювань у жінок. Саме тому вчені продовжують шукати способи швидкої, простої та недорогої діагностики, яка дозволить жінкам самостійно виявляти ранні ознаки захворювання. Саме така мета у нового чохла для мобільного телефону mBetty. Чохол обладнаний вбудованими спеціальними датчиками, які при торканні до грудей виконують обстеження і пошук ущільнень та інших підозрілих ділянок. Спеціальний додаток показує результати дослідження, і він же нагадає про наступний профілактичний огляд. Усе обстеження триває 5-10 хвилин. Розробники стверджують, що їм вдалося наблизитися до 90% точності постановки діагнозу.

Останній звіт Товариства медицини участі (Society for Participatory Medicine) - некомерційної організації, що фокусується на посиленні участі пацієнтів у лікувальному процесі, демонструє приголомшливі тенденції. Згідно з дослідженням, 84% учасників опитування хотіли б між стандартними візитами до лікаря контролювати свій тиск, частоту серцевого ритму, частоту дихання, фізичну активність та інші параметри здоров'я за допомогою зручних і легких у використанні мобільних пристроїв.

Дуже важливо, йдеться в звіті, що пацієнти реально хочуть співпрацювати з лікарями. 77% опитаних відчувають, що це було б корисно, як їм самим, так і лікарям.

В опитуванні брали участь більше 1000 дорослих жителів США. З них 76% хотіли б використовувати клінічно точні та легкі у використанні пристрої моніторингу. А 81% з великим задоволенням використовували б такі пристрої, якби їх їм рекомендував лікар, а 57% були б не тільки згодні використовувати пристрої моніторингу, але і ділитися отриманими даними зі своїм лікарем.

Найближчим часом Товариство медицини участі планує провести схоже опитування серед лікарів, щоб зрозуміти, що вони думають і де бачать основні проблеми.

За словами вчених з університету Вірджинії, фінальні випробування з оцінки ефективності та безпеки штучної підшлункової залози пройдуть вже в кінці січня 2017 року.

У разі успіху, пацієнти з діабетом 1 типу зможуть забути назавжди про болючі проколювання пальця та ​​ін'єкції інсуліну. Призначена для спостереження за рівнем цукру і коригування подачі інсуліну в організм, штучна залоза являє собою величезний прогрес в медицині та науці.

"Наша головна мета полягає в створенні нової парадигми лікування діабету: підшлункова залоза не пристрій з однією функцією, це адаптація пацієнта в нову цифрову мережу екосистеми лікування", - сказав Борис Коватчев, доктор філософії, директор UVA Center for Diabetes Technology.