Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як не підірвати здоров'я за великоднім столом: рекомендації лікаря

На прохання видання "Обозреватель" лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana, Людмила Вікторівна Путренко дала кілька порад читачам про те, як не підірвати своє здоров'я під час святкування Великодня.

Піст - чудова традиція, дотримуючись якої, люди очищають свої душі і тіла. Але кожен рік я, як гастроентеролог, стикаюся з наслідками неправильного виходу з Посту - алкогольними отруєннями, загостреннями хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

Як правильно виходити з Посту? Які помилки зазвичай здійснюють люди на цьому етапі?

Найпоширеніша помилка при виході з Посту - зловживання як їжею, так і прийомом спиртного. Природно, що, харчуючись сім тижнів "пісною" дієтичною їжею, забороняючи собі такі улюблені "котлетки" і "відбивнушку", будь-хто захоче з'їсти в перший же день "всього і побільше", адже "вже можна, піст закінчився". Те ж саме і з алкогольними напоями. В результаті, наївшись жирної їжі, запивши її міцним спиртним, ви даєте величезне навантаження на органи шлунково-кишкового тракту (ШКТ), особливо після тривалих обмежень. І якщо здорова людина такі раптові для організму великодні "надмірності" якось перенесе, то тих, хто має хронічні хвороби печінки, підшлункової залози, кишківника, ці надмірності можуть привести навіть на лікарняне ліжко.

Які страви готувати на святковий стіл, щоб не було спокуси переїсти?

Раджу віддати перевагу нежирним стравам, краще не смажити, а запекти або зробити на пару м'ясо, рибу. Салати готуйте без майонезу, використовуйте побільше зелені і спецій (наприклад, чорний перець, імбир) - вони не тільки надають пікантності їжі, але і допомагають перетравити з'їдене. Хоча, звичайно, спокуса переїсти після Посту все одно буде, особливо, якщо смачно приготовлено.

У яких кількостях необхідно споживати страви святкового столу, враховуючи, що їжа на Великдень - дуже калорійна і важка? Скільки взагалі можна їсти м'яса, яєць і здоби?

На святковому столі страв, як правило, багато. І спробувати хочеться все. Тому їжте невеликими порціями, роблячи перерви хоча б у кілька годин. Що стосується м'яса, то не варто одразу після закінчення Посту налягати на м'ясні страви, допустимо з'їсти 150-200 г м'яса. Те ж саме стосується і яєць - 1 яйце в день допускається. Свіжу здобу - паски - часто їдять на десерт, а цей продукт дійсно дуже калорійний і важко перетравлюється. Тому, якщо вже обирати, то краще на десерт поїсти сирної паски - ця страва відноситься до кисломолочних продуктів, і, навіть, незважаючи на жирність, буде легше тіста.

Чи потрібно приймати ферменти, в яких випадках?

Ферментні препарати - корисна річ, яка допоможе вам переварити надлишок їжі, на який не вистачає "стандартної" порції ферментів організму. Безумовно, це зручно і комфортно, адже допоможе уникнути таких неприємних явищ після трапези як тяжкість в животі або його здуття. Але, слід пам'ятати, що ці препарати також не невинні. Це все-таки ліки, що нерідко призначаються лікарями в індивідуальних схемах лікування людям з хронічними хворобами ШКТ. Дотримуйтеся помірності в дотриманні Поста і правил виходу з нього, тоді ферменти не знадобляться.

Чи потрібні розвантажувальні дні після Пасхи?

Тут все залежить тільки від вас. Якщо вам вдалося у святкові дні бути стриманим у їжі і спиртному, то й розвантажувальні дні вам не будуть потрібні. Але, будемо об'єктивними, вдається це далеко не кожному. Тому розвантажувальні дні вам не завадять. Голодувати не потрібно, необхідно просто знизити обсяг і жирність їжі, що вживається, їжа має бути легкою. Візьміть курс на кисломолочне (нежирний сир, йогурти), фруктові та овочеві салати, готуйте на пару м'ясо і рибу, пийте не менше 1-1,5 літра води на добу. Їжте не менше 4-5 разів на день невеликими порціями. Повірте, після "свята живота" вам просто захочеться розвантажитися, а ваш організм вам скаже тільки "дякую".