Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Анемія у дитини: Відповіді на найпоширеніші питання

Який рівень гемоглобіну у дитини вважається нормою? У чому причини зниження його рівня? Які продукти допоможуть нормалізувати гемоглобін? Які причини анемії, і як їх визначити? На ці та інші запитання відповідає спеціаліст клініки Into-Sana, лікар-педіатр Чехун Наталія Миколаївна.

Який рівень гемоглобіну у дитини вважається нормою?

При визначенні норми рівня гемоглобіну має значення вік дитини. Наприклад, у новонародженого рівень гемоглобіну 130 г/л і вище - це норма. Для 3- місячної дитини нормою буде 100 г/л і вище. У дитини 1-3 років нормою вважається 110 г/л і вище, 4-12 років - 115 г/л і вище, 12-16 років - 120 г/л і вище.

Які причини зниження рівня гемоглобіну?

Причин анемії (зниження рівня гемоглобіну) у дітей дуже багато. Описати всі їх в рамках подібної статті неможливо, тому просто перелічимо основні.

Умовно причини анемії можна розділити на такі групи:

1. Порушення надходження в організм речовин, необхідних для синтезу гемоглобіну - заліза, наприклад.

  • Нераціональне харчування, особливо у дітей першого року життя. Найкращою їжею для немовлят є, безумовно, грудне молоко. Вигодовування дітей першого року життя коров'ячим або козячим молоком може викликати анемію, тому при неможливості грудного вигодовування краще використовувати адаптовані дитячі суміші, вони, окрім іншого, збагачені залізом.
  • Деякі специфічні захворювання органів ШКТ: гастрити, ентерити, виразкова хвороба шлунка і 12-ти палої кишки, при яких може порушуватися засвоєння заліза з їжі.
  • Недостатність вітаміну В12 в організмі може викликати зниження гемоглобіну, оскільки цей вітамін бере участь в перенесенні заліза з кишківника в кров.

2. Також анемія може розвиватися при надмірному руйнуванні еритроцитів.

  • При гострих або хронічних отруєннях деякими отруйними речовинами (зміїні отрути, деякі гриби, чадний газ, кислоти і луги, а так само, важкі метали, анілін і інші органічні речовини, сполуки миш'яку, і т.д.).
  • При захворюваннях, пов'язаних з руйнуванням еритроцитів - спадкова серповидно-клітинна анемія, деякі захворювання селезінки. А також деякі інвазії.

3. Причинами зниження рівня гемоглобіну можуть стати кровотечі різного генезу.

  • Гострі кровотечі - наслідки травм або операцій.
  • Хронічні, незначні за обсягом, але часті кровотечі. Наприклад, у дівчат в пубертатному періоді зниження гемоглобіну може бути викликане рясними або тривалими менструаціями. Інший приклад - захворювання шлунка, 12-ти палої кишки, товстого кишківника, при яких також можливі невеликі, але часті кровотечі.

4. Відносно рідкісною, але від цього не менш небезпечною причиною зниження гемоглобіну є пригнічення кровотворення. Відбувається це найчастіше при пухлинних захворюваннях крові (лейкози і їм подібні), коли в кровотворних органах патологічний пухлинний клон клітин витісняє нормальне кровотворення.

Які наслідки зниженого гемоглобіну?

Наслідки зниженого гемоглобіну - це кисневе голодування всіх органів і систем організму, і в результаті цього розвиток дистрофічних, іноді навіть необоротних змін в органах і тканинах. Страждає найбільше серце, головний мозок, шкіра. З'являються втома, стомлюваність, запаморочення і т.д. Знижується імунітет.

Які продукти допоможуть нормалізувати гемоглобін? І чи можна взагалі харчуванням регулювати і підтримувати нормальний рівень гемоглобіну?

Усунення причини зниження гемоглобіну обов'язково призведе до нормалізації його рівня. Звичайно ж, якщо причина була в нестачі надходження заліза з їжею, то саме продукти харчування і раціональний прийом їжі забезпечать дитині нормальний рівень гемоглобіну в крові. Найбільший вміст заліза знаходиться в м'ясі кролика, яловичині, нежирній свинині. Також відносно багаті на залізо овочі, фрукти, крупи. Тому в раціоні дитини повинні бути присутні такі продукти: м'ясо та риба, злаки і каші, молоко і кисломолочні продукти, овочі та фрукти.

У яких випадках одного харчування недостатньо і необхідно споживання лікарських препаратів? Коли показано застосування препаратів заліза? І що робити, якщо є непереносимість заліза?

Лікування анемії залежить від її причини і механізму розвитку. Не встановивши причину, немає сенсу починати лікування, інакше симптоми хвороби швидко повернуться. Коли анемія пов'язана з утрудненнями засвоєння заліза з їжі (захворювання шлунка або кишківника), або коли нестача заліза в організмі занадто велика, вдаються до залізовмісних лікарських препаратів. Орієнтується лікар при цьому зазвичай на рівень гемоглобіну. Препарати заліза необхідні при розвитку анемії середнього ступеня тяжкості, тобто коли рівень гемоглобіну становить 70-90 г/л, якщо анемія легкого ступеня тяжкості, гемоглобін при цьому 90-110 г/л (не забуваємо враховувати вік дитини), можна обмежитися усуненням причини анемії і нормальним харчуванням.