Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Новий метод лікування - лікування лазером!

05 Кві 2011, 14:46

Сучасне життя з його психологічними перевантаженнями, скаженим темпом, екологічними проблемами, неправильним харчуванням та інш. негативно впливає на організм людини і сприяє виникненню різноманітних захворювань. Особливо це помітно на найбільш чутливій та делікатній частині жіночого організму – статевій системі. З кожним роком кількість таких пацієнток збільшується, а їх середній вік стає все молодшим. Лише частина патології жіночої статевої системи лікується за допомогою консервативних методів (тобто без хірургічного втручання, за допомогою ліків). Іноді ж доводиться використовувати оперативне лікування.

В амбулаторній практиці використовується кілька методів хірургічного лікування патології вульви, піхви, шийки матки та шкіри анально-генітальної зони:

  1. класничне хірургічне лікування за допомогою скальпеля;
  2. діатермокоагуляція (за допомогою електричного струму);
  3. кріодиструкція (замороження за допомогою апаратів та різних холодових агентів);
  4. радіохвильова коагуляція (за допомогою спеціального апарата, що генерує високочастотний електричний струм; має великі переваги перед діатермокоагуляцією в зв'язку з більш благоприємним впливом на живі тканини);
  5. лазерна вапоризація (лікування за допомогою хірургічного лазера).

Лазерна вапоризація є сучасним методом лікування і базується на «випаровуванні» (так перекладається слово «вапоризація» ) клітин живих тканин. При цьому використовується тонкий сфокусований світловий промінь з високою потужністю. В залежності від середовища, за допомогою якого створюється промінь, апарати діляться на СО2- лазери, Nd – YAG-лазери, діодні, рубінові, ербієві, гольмієві; лазери на парах міді та інш. В медицині широкого використання набули СО2- лазери.

В гінекології хірургічне лікування лазером показано при:

  1. Патології шийки матки ( ерозія, дисплазія, ретенційні кісти, деформації і рубцеві зміни шийки матки після розривів, лейкоплакії, поліпи, кондиломи).
  2. Патології вульви (кондиломи, лейкоплакія, крауроз, кіста бартолінієвої залози, деякі травми).
  3. Патології піхви (кондиломи, кісти, дисплазія, лейкоплакія).
  4. Шкіри аногінітальної зони (плоскі та гострокінцеві кондиломи, фурункули, абсцеси, контагіозний молюск).

Лікування лазером має ряд переваг перед іншими методами:

  1. Тонко сфокусований промінь можна точно направити в потрібне місце, що забезпечує «ювелірну роботу» (об’єм втручання виключно в межах патологічного процесу).
  2. В місці впливу на живу тканину СО2- лазером «закриваються» нервові закінчення, що значно зменшує больові відчуття в післяопераційному періоді.
  3. При дії лазерного променя на тканину «закриваються» лімфатичні судини, що зменшує післяопераційні набряки.
  4. В ділянці вапоризації «закриваються» дрібні кров’яні судини, що робить втручання практично безкровними.
  5. Позитивна дія лазерного випромінювання на тканини, що оточують місце втручання, сприяє кращому загоєнню.
  6. Лазер забезпечує високу стерильність за рахунок знищення мікробів на шляху проходження променя.
  7. Можливість контролювати глибину втручання експозицією (час дії на конкретну ділянку).
  8. Можливість лікування лазером у випадках, коли використання інших методів неможливе (наприклад, при дисплазії чи лейкоплакії шийки матки, що займає велику площу, з переходом на склепіння піхви).
  9. Відсутність грубих рубців після хірургічного лікування лазером дозволяє використовувати його при утворах на шкірі та при патології шийки матки у молодих неродивших пацієнток (в майбутньому таке втручання ніяк не впливає на вагітність та пологи).
  10. Останні дослідження показали переваги хірургічного лазера для лікування захворювань, що викликані папіломавірусною і герпетичною інфекцією, за рахунок місцевого імуностимулюючого ефекту.

При хірургічному втручанні СО2- лазером в залежності від локалізації патологічного процесу використовується знеболення у вигляді інфільтраційної анестезії (обколювання анестетиком) чи нанесення знеболюючого на слизову за допомогою аерозолю. При лікуванні шийки матки пацієнтка може відчувати тепло в місці дії, запах горілого, тягнучий незначний біль внизу живота звнаслідок рефлекторного скорочення матки.

Використання хірургічного лазера в амбулаторній гінекологічній практиці є сучасним ефективним методом лікування патології шийки матки, вульви, піхви та шкіри ано-генітальної зони.