Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Скорая помощь (Одесса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Почему осенью все время хочется спать?

Чому восени весь час хочеться спати? З чим пов'язана млявість і постійна втома? І як впоратися з цим станом? На ці питання відповіла лікар-невролог вищої категорії медичних центрів Into-Sana, кандидат медичних наук, Наталія Іванівна Романенко.

Чому восени часто хилить до сну? Пов'язано це із мінливою погодою або дощами більшою мірою?

Причини осінньої сонливості різноманітні. Серед поширених причин - сезонні зміни тривалості світлового дня та інтенсивності сонячного світла, внаслідок чого змінюється вироблення гормону мелатоніну, який відповідає в організмі за регуляцію добових ритмів, що відбивається також і на загальному стані і настрої. Дощі і погана погода лише додатковий фактор, хоч самопочуття багатьох людей і залежить від мінливої ??погоди (метеочутливість).

Крім того, має значення порушення вироблення серотоніну, який безпосередньо бере участь у регуляції настрою і є метаболічним попередником мелатоніну.

Про нестачу яких вітамінів може говорити частий сонливий стан?

Окремо сама по собі сонливість не характерна для проявів вітамінної недостатності. У комплексі з іншими (іноді більш важкими) симптомами сонливість може спостерігатися при нестачі в організмі вітамінів групи В.

Основними джерелами вітамінів групи B для людини є м'ясо тварин (а також печінка та м'ясні продукти) і дріжджовий хліб. Крім того, ці вітаміни містяться у яйцях, рибі, сирі, в зелених овочах, в крупах, а також у багатьох інших продуктах.

Що потрібно поміняти в способі життя, щоб звести до мінімуму подібний стан організму?

Дотримання таких порад допоможе уникнути небажаних станів організму:

  • Дотримуйтеся фіксованого режиму сну і відпочинку.
  • Лягайте спати і вставайте в один і той же час кожного дня.
  • Майте повноцінний нічний сон.
  • Робіть ранкову зарядку.
  • По можливості, виділіть 15 хвилин на короткий денний сон. Але не спіть більше 30 хвилин: свідомість зануриться в більш глибокий сон, з якого вибратися буде набагато складніше. Отже ставте будильник і після короткого сну з новими силами беріться за активну роботу.
  • Дотримуйтеся дієти, зменшіть кількість вуглеводів у своєму раціоні.
  • Відмовтеся від прийому алкоголю, куріння.
  • Не нехтуйте прогулянками на свіжому повітрі.

Чи допомагає контрастний душ вранці або ввечері в боротьбі з сонливістю?

Водні процедури - вірний спосіб позбутися від осінньої сонливості. Контрастний душ вранці допоможе прокинутися, а теплий душ увечері - як слід розслабитися. Завдяки таким заходам, організму буде легше адаптуватися між станами сну і неспання.

Кілька загальних порад, як допомогти організму впоратися з сезонною сонливістю.

  • Намагайтеся отримувати якомога більше денного світла, працюйте при хорошому освітленні.
  • Даруйте собі позитивні емоції, створюйте навколо себе радість і приємні емоції.

Як бачите, небезпека осінньої сонливості очевидна. Крім зниження якості життя, це може призвести до травм на виробництві, аварій та катастроф. Звертайте увагу на своє самопочуття!